nieuws

Bouwprognose zwartgerand

bouwbreed

De Nederlandse bouw duikt volgens onderzoeksinstituut TNO volgend jaar met 7,4 procent naar een productiewaarde van 66,7 miljard euro. In topjaar 2008 haalde de sector nog 88 miljard uit de markt.

“De prognoses hebben dit keer een zwarte rand. Ze zijn echt negatief”, zegt onderzoeker Walter Manshanden van TNO over zijn jaarlijkse vooruitblik, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Net als de deze week gepubliceerde decemberraming van het Centraal Plan Bureau geeft TNO slechts één scenario. Uitgangspunt daarbij is dat het doormodderen van de politici om de eurocrisis te bedwingen slechts beperkte schade zal veroorzaken. Aan het uit de hand lopen van de financiële stabiliteit van de eurozone durft ook TNO niet te denken.

Manshanden schat in dat de nieuwbouw van woningen volgend jaar terugzakt naar 51.000. Dit jaar zullen, dankzij de opleving in de eerste zes maanden, nog 59.000 woningen gereedkomen. Steeds groter wordt daardoor het gebrek aan onderkomens want vanwege het nog steeds groeiende aantal huishoudens is jaarlijks eigenlijk een productie van een kleine 80.000 woningen nodig. TNO voorziet echter dat tot en met 2016 de woningproductie voortdurend onder de 60.000 zal blijven. Dieptepunt wordt 2013 met de oplevering van maar 50.000 woningen. Als het tij tenminste niet meer tegen zit dan nu is te voorzien.

De productiewaarde van de nieuwbouw in de woningsector daalt in 2013 naar 15,2 miljard euro. In 2008 brachten de inspanningen van de woningbouwers nog 22,5 miljard euro op.

Hoogleraar productontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft Mick Eekhout roept de bouw op, om als alternatief voor de moeilijkheden die op de sector afkomen, een plan B te ontwikkelen. “Nederland heeft behoorlijk boven zijn stand geleefd en daar deed de bouw aardig aan mee.”

TNO’er Manshanden schat de kans op een snelle opleving van de markt gering. Terwijl de woningprijzen dalen, neemt immers de beschikbaarheid van geld de komende jaren flink af.

Reageer op dit artikel