nieuws

‘Bouwers dreigen met ontslagrondes’

bouwbreed Premium

‘Bouwers dreigen met ontslagrondes’

Bouwbedrijven dreigen met het ontslag van werknemers als vakbonden zich niet flexibeler opstellen inzake gemaakte cao-afspraken.

Dat beweert althans Arthur Bot, bestuurder van CNV Vakmensen. “Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat werkgevers overgaan tot dergelijke vormen van verkapte chantage”, zegt hij. Bot ziet het aantal botsingen tussen de sociale partners in de bouw toenemen als gevolg van de voortdurende economische malaise. De bonden zullen volgens hem niet zonder slag of stoot accepteren dat bedrijven afwijken van cao-regels over onder meer werktijden en vergoedingen. “Want dan is het hek van de dam.”

Ondernemers snakken juist naar meer ruimte omdat de teruglopende volumes gaten in de productie hebben geslagen. Zij ergeren zich groen en geel aan de “starre opstelling” van bonden.

Ondertussen neemt vanuit de politiek de roep om inperking van de macht van de bonden toe. Een Kamermeerderheid wil dat bedrijven in crisistijd mogen afwijken van cao-afspraken. Minister Kamp maakt vandaag daarover zijn standpunt bekend.

Reageer op dit artikel