nieuws

Blankenburgtunnel geen gelopen race

bouwbreed Premium

De Oranjetunnel van ongeveer 2,1 miljard euro was op sterven na dood, maar de Tweede Kamer blies er gisteren weer nieuw leven in.

De ‘oeverloze’ strijd tussen twee tunnelvarianten als Nieuwe Westelijke Oeververbinding(NWO) onder de Nieuwe Waterweg wordt alsnog beslist in de ‘verlenging’. Minister Schultz koos vorige week voor de Blankenburgtunnel, na gisteren is de Oranjetunnel toch weer een klein beetje in het vizier. Maar de kans dat de Blankenburgtunnel alsnog afvalt lijkt uitermate klein. Weliswaar noemde Schultz haar keuze niet eenvoudig, van een nen-aan-nek-race is volgens haar echter nog steeds geen sprake. De ‘Blankenburg’ wikkelt twee keer zoveel verkeer af, betoogde ze gisteren weer en is in haar ogen bovendien bijna een miljard euro goedkoper dan de Oranjetunnel.

Koningin

De Tweede Kamer is heel wat minder overtuigd. GroenLinks, de SP en de PvdA voeren aan dat de Blankenburgtunnel de natuur ernstig beschadigt, ook het CDA twijfelt over Schultz’ keuze.

Daarom beloofde ‘de koningin van de desinvestering in natuur’ zoals tegenstanders haar schertsend noemen, gisteren tijdens het twaalf uur durende debat over haar bouwplannen (MIRT) dat ze voorlopig geen onomkeerbare beslissingen zal nemen over de omstreden tunnel.

Begin 2012 stuurt Schultz bezorgde parlementariërs extra informatie over haar besluit en gaat ze extra in debat over de NWO met de Tweede Kamer. Schultz temperde de verwachtingen van de Kamer, maar verwoordde wel dat ze de zorgen begrijpt omdat het een ‘vers besluit’ betreft.

Bezigheidstherapie

Ineke van Gent van GroenLinks voelt de bui al hangen. Om te voorkomen dat het debat in januari verwordt tot “een soort bezigheidstherapie” gaf ze de minister een aantal opdrachten mee. Ze wil dat Schultz goed duidelijk maakt in hoeverre ze de aanbevelingen van de commissie MER over de natuur serieus neemt. Van Gent wil ook een betere onderbouwing van de aansluitkosten van de Blankenburgtunnel op de A20. De minister beet van zich af en benadrukte dat de commissie MER een adviesorgaan is van de regering. De Kamer wees ze op de feiten: “De regering regeert, de Kamer controleert. Ik heb een voorkeursbesluit genomen.”

Reageer op dit artikel