nieuws

Binnendeur krijgt geleiding uit schuifkastenbranche

bouwbreed

Binnendeur krijgt geleiding uit schuifkastenbranche

Vooral in de zorgsector is behoefte aan gebruiksvriendelijke zwevende schuifdeuren die soepel en geruisloos open- en dichtgaan. Een geleidesys­teem uit de schuifkastenbranche maakt aanzienlijk grotere formaten binnendeuren mogelijk, zonder ten koste te gaan van het gebruiksgemak.

Een jaar werkte Jonka in Bergambacht aan de ontwikkeling van een zwevend schuifwandsysteem met softclosing(ingebouwde rem). Binnenkort vindt het zijn eerste grootschalige toepassing in de utiliteitsbouw.

De producent uit Bergambacht maakte hiervoor gebruik van een schuifsys­teem dat bij luxe schuifkasten wordt toegepast. Bij het zogeheten SoftCareSystem wordt een zwevende schuifdeur niet stabiel gehouden door geleidingblokken of borstels die slijtageschade kunnen veroorzaken, maar door een aluminium geleiderail aan de bovenkant. Aan de onderkant bevinden zich losse wieltjes die zijn verzonken in de groef van de deur waardoor de deur recht en stabiel blijft.

Het unieke van dit systeem zit hem volgens directeur G.A. Harding vooral in de maatvoering. “Dit systeem maakt aanzienlijk grotere formaten schuifdeuren mogelijk. Hiermee kunnen we naar deuren van maximaal 2,5 meter breed tot 3 meter hoogte die optimaal in positie blijven.”

Om de stabiliteit te garanderen rolt de deur aan de bovenzijde niet op twee maar drie roestvaststalen wielen over de rails. Het kozijn van de 40 millimeter dikke deur is daarnaast ombouwd door een kader van gemoffeld staal wat eveneens bijdraagt aan de stabiliteit. De speling is met hooguit enkele millimeters “minimaal” volgens Harding.

Rem

Jonka komt met deze ruimtebesparende en volledig zelfsluitende oplossing tegemoet aan een vraag uit de markt. “We hebben de deur ontwikkeld voor de zorgsector, ouderenwoningen en ziekenhuizen. Deze deuren zijn vervaardigd van meubelplaat (massief raamwerk met dwars karton) en wegen slechts 12 kilo per vierkante meter. Ze zijn daardoor met één vinger in beweging te krijgen en voldoen qua belastbaarheid aan de gevraagde normen.” Jonka geeft een garantie van 15 jaar op het systeem.

Het eerste verzorgd wonen-complex voorziet in circa 375 wanden en schuifdeuren om woonkamer van bad- respectievelijk slaapkamer te scheiden. De zweefdeuren schuiven in 120 millimeter dikke prefab wanden die zijn vervaardigd van houtachtig materiaal.

Reageer op dit artikel