nieuws

‘Bimmen’ versnelt constructie ruimtevaartgebouw

bouwbreed Premium

Het European Space Innovation Centre (ESIC) in Noordwijk kon door een combinatie van BIM en nt construction-management in ruim tien maanden worden gebouwd.

Het gebouw is een soort bedrijfsverzamelgebouw voor (beginnende) bedrijven in de ruimtevaart. Het beslaat 3100 vierkante meter over drie verdiepingen. “De snelheid van bouwen kwam mede door de hoge mate van voorfabricage”, zegt opdrachtgever Henk Jan Hollander van NL-development uit Den Haag. “En niet in de laatste plaats omdat de architect, constructeur en installatieadviseur hebben gebimd. Staalbouwer Klein Poelhuis Konstruktie uit Winterswijk kon daardoor binnen de uitermate beperkte toleranties blijven.” Betonkernactivering en een warmtepomp houden het grotendeels glazen gebouw op temperatuur. De  installatie wordt op afstand bediend en beheerd.

Reageer op dit artikel