nieuws

BIM via leaseconstructie moet Nederlandse bouw ‘om’ krijgen

bouwbreed

Nederland blijft in het werken met Bouw Informatie Modellen nog flink achter op andere landen. Het Rotterdamse BIM Intelligence heeft een nieuw product om onze bouw alsnog ‘om’ te krijgen: een BIM-leaseconstructie.

Hardware, software en implementatie allemaal in één pakket, dat is het idee van BIM Lease. “Het is net zo simpel als een autobusje leasen”, verzekeren Jaco Poldervaart en Remco Ooijen van BIM Intelligence BV. Met dit initiatief kunnen bedrijven direct aan de slag zonder eerst een greep te hoeven doen uit het eigen werkkapitaal. Wie een BIM-pakket least krijgt tegen een vast bedrag per werknemer per maand een volledige service. Aan het einde van de leaseperiode krijg je het hele pakket in eigendom.

Het Rotterdamse bedrijf hoopt daarmee architecten, ingenieurs, bouwers en ontwikkelaars over de drempel te helpen. In principe kan de hele bouwkolom ermee aan de slag. Velen willen wel Bimmen, maar worden afgeschrikt door de aanvangsinvestering. Die kan makkelijk oplopen tot ruim boven de tienduizend euro per werknemer. Daarnaast kost het tijd om aangeschafte software te implementeren en de efficiencyslag te maken waarmee de investering wordt terugverdiend.

Rijkswaterstaat

In de VS, Engeland, Duitsland en Frankrijk is integratie van alle ontwerp-, bouw- en beheergegevens in een gebouwmodel al gemeengoed, maar in Nederland doet naar schatting slechts vijf procent van de bouwpartners mee. Dat gaat veranderen nu de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat BIM gaan eisen, verwacht Poldervaart.

Reageer op dit artikel