nieuws

Beton met pomp en lift naar 85 meter hoogte

bouwbreed Premium

Beton met pomp en lift naar 85 meter hoogte

BAM Gebouwenservice herstelt de schade aan de 294 meter hoge zendmast in het Drentse Hoogersmilde. De 30 kuub beton die nodig is om de klus te klaren wordt met betonpomp en bouwlift omhoog gebracht.

BAM herstelt de betonnen bordessen van de 15de tot en met de 23ste verdieping. De aannemer vervangt ook de gevelkozijnen tussen de bordessen en de stalen balustradehekken. “We hakken het beschadigde beton weg tot aan het gezonde vaste deel”, zegt projectbegeleider Ruud Bekendam. “Daarna lassen we de bewapeningsstaven op de juiste lengte.” Vervolgens worden de bordesvloeren gestort. Het beton (C28/35) dat daar voor nodig is, wordt met een betonpomp van NBC uit Leek op 85 meter hoogte gebracht. “Voor de kleine stortjes is het onzinnig om een pomp te gebruiken. Dan gebruiken we kruiwagens, die gaan per zes of acht omhoog in de bouwlift (2,5 ton) die naast de toren staat opgesteld. ” De 294 meter hoge zendmast raakte op 15 juli van dit jaar zwaar beschadigd. Doordat brand was ontstaan op een hoogte van circa 100 meter, knakte het metalen deel van de mast. De bovenste helft van de zendmast gleed rechtstandig naar beneden, de onderste helft kapseisde. Daarbij ontstond schade aan bordessen, puien en hekwerk.

Reageer op dit artikel