nieuws

beschouwingIneens duizenden woningen minder te bouwen

bouwbreed Premium

De woningbouw glijdt volgens onderzoeksinstituut TNO af naar een productieniveau van amper 50.000 woningen. Drie jaar geleden was de sector nog ingesteld op een volume van om en nabij de 80.000. Geen enkel bedrijf in de bouwketen ontkomt aan ingrijpende aanpassingen. Inmiddels hebben de berichten over ontslagen dagfrequentie bereikt.

Onderzoeker Walter Manshanden houdt van voorspellingen. Al zestien jaar lang formuleert de TNO’er op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bouwprognoses. Dit jaar komen volgens hem 59.000 woningen gereed. In 2012 nog maar 51.000 en over twee jaar nog minder: 50.000. Niemand zal vreemd opkijken als dat getal niet eens wordt gehaald. Zo snel zijn de omstandigheden afgelopen halfjaar verslechterd. De eurocrisis en de aanhoudende onheilstijdingen vanaf de beursvloeren hebben de burgers kopschuw gemaakt, onzekerder dan in tientallen jaren het geval was. Zelfs ten tijde van de grote protesten tegen het plaatsen van atoomwapens was Nederland optimistischer.

Het huidige lage bouwtempo staat op gespannen voet met de demografische ontwikkelingen. Wie de jaarlijkse toename van het aantal huishoudens telt, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, komt uit op een gewenste uitbreiding van het woningbestand van bijna 80.000, elke twaalf maanden weer. Waar blijven al de huishoudens die geen kans krijgen tot zelfstandig wonen? Waarom staan in de straten meer woningen te koop dan iemand zich kan heugen? Blijkbaar heeft zelfstandig wonen niet voor elk huishouden de hoogste prioriteit.

Volgens Manshanden legt het oplopende woningtekort – qua prijzen – een bodem in de woningmarkt. Hoofdschuddend hoort hij, zoals wel vaker in het verleden, mensen roepen dat de prijzen van woningen met een derde omlaag zullen gaan. Geen sprake van, zegt de TNO’er, aan onheilstijdingen doet hij niet mee. Een concrete prognose weigert hij. Aan prijsvoorspellingen kunnen serieuze onderzoekers zich alleen maar branden.

Hoe snel de ontwikkelingen zich in de bouwmarkt voor woningen voltrekken, blijkt uit de dit najaar door Euroconstruct afgegeven voorspellingen. De koepel van onderzoeksinstituten dacht twee maanden geleden nog, ingefluisterd door het Economisch Instituut voor de Bouw, dat dit jaar de bouwproductie in Nederland zou uitkomen op 64.000 woningen. Via 67.500 in 2012 zou de opwaartse lijn weer worden gevonden. Hoera, 70.000 in 2013, een jaar later zelfs 74.000.

Gehakt

De jongste prognoses van TNO maken gehakt van de voorspellingen van Euroconstruct. Manshanden wachtte geduldig op de decemberprognoses van het Centraal Planbureau en paste daar zijn visie op aan. Nederland wacht krimp en dat heeft nare gevolgen voor de woningbouw. Geen 67.500 woningen volgend jaar maar slechts 51.000. Niet 70.000 eenheden in 2013 maar liefst 20.000 minder. En elk verlies van tienduizend woningen kost de bouwnijverheid een slordige 1,9 miljard euro aan inkomsten.

Reageer op dit artikel