nieuws

Alle ministeries per 1 januari over op TenderNed

bouwbreed

Alle ministeries stappen vanaf 1 januari over op TenderNed, het online marktplein voor aan-bestedingen. Daarmee wordt het bestaande systeem van de Aanbestedingskalender de nek omgedraaid, want de beloofde koppeling is niet op orde.

Vol bombarie is TenderNed vorige maand door het Rijk gepresenteerd. Maar op dit moment kan TenderNed niets meer dan de Aanbestedingskalender. Dat verandert als komende zomer fase 2 wordt opgeleverd en ook het offertesysteem met digitale kluis klaar is. Bedrijfsgegevens als inschrijving van Kamer van Koophandel en Covog- verklaring blijven centraal geregistreerd en kunnen steeds worden hergebruikt bij nieuwe inschrijvingen.

Momenteel staan al 191 aankondigingen van 147 organisaties op TenderNed en zijn er ruim 7000 gebruikers. Het systeem krijgt een boost als alle ministeries overstappen, terwijl nu al de Gemeente Rotterdam, Leiden, Rijksgebouwendienst, Provincie Overijssel en UWV zijn overgestapt.

Het is de nekslag voor de Aanbestedingskalender van CROW. Van de toezeggingen over deugdelijke koppeling tussen beide systemen is niets waargemaakt, tot grote ergernis van CROW, de beheerder van de Aanbestedingskalender. Het instituut vindt dat zij nu uit de markt worden gedrukt door oneerlijke concurrentie van het Rijk, door een systeem dat met belastinggeld is betaald.

TenderNed lijkt er niet mee te zitten. Siep Eilander is als directeur inkoop verantwoordelijk voor het rijksbrede inkoopbeleid van ruim 60 miljard euro: “Overstappen op TenderNed is de moeite waard. Het biedt naast de online ondersteuning een uniform proces. Dat verhoogt de kwaliteit van de aanbestedingen. Wat mij betreft gaan ook alle 100 uitvoeringsorganisaties en andere overheden er zo snel mogelijk mee werken.”

Reageer op dit artikel