nieuws

Achtergrond‘Economische crisis zwengelt oplichterij aan’

bouwbreed

Oplichters hebben het afgelopen anderhalf jaar voor tonnen aan schade aangericht bij toeleveranciers van de bouw. Vooral na de zomer steeg het aantal aangiften.

Dat zeggen Henk de Haan en Wim Kok, accountmanagers overheid en bedrijven bij de politie Groningen. “Sinds medio vorig jaar is er een enorme toeloop van bedrijven die de dupe zijn van oplichting. Er zijn zeker honderd zaken en het aantal groeit nog steeds”, zegt De Haan. “De schade is landelijk meer dan een half miljoen euro. De bouw is het grootste slachtoffer.”

Kredietbewaking Bouw (KBB), dat betalingsgedrag van bouwbedrijven analyseert en wanbetalers en oplichters opspoort, noteerde de laatste vier maanden al 39 gevallen van oplichting binnen de bouwsector. KBB en de politie informeren elkaar over oplichting in de bouwsector.

John Nihot van KBB vermoedt dat de economische crisis de oplichterij aanzwengelt. “Mensen komen zonder werk, hebben geen inkomen. Op deze manier kunnen deze lieden daar toch in voorzien.” De oplichters hoppen van branche naar branche en zoeken naar de zwakke plekken. Hoeveel bedrijven uiteindelijk benadeeld zijn, is volgens De Haan moeilijk te zeggen. Naast de bedrijven die aangifte hebben gedaan, is een veelvoud aan bedrijven benaderd om materiaal te leveren. Naast de bouw, zijn ook transportbedrijven en leasebedrijven de pineut.

Sporen

In veel gevallen kan de politie volgens De Haan niets doen na een aangifte. Vaak omdat de oplichters onvoldoende sporen nalaten en bedrijven onvoldoende gegevens van het bedrijf en de contactpersonen ervan vastleggen. Veel bedrijven controleren volgens De Haan en Kok onvoldoende met wie ze te maken hebben. Bewijs dan maar eens dat er sprake is van oplichting.

Daarom komen de politie en KBB binnenkort met een handleiding waarmee bedrijven oplichting kunnen voorkomen. Indien bedrijven dit volgen, wordt de kans dat een oplichter toeslaat kleiner. En als de oplichter desondanks toch weet toe te slaan, wordt de pakkans groter.

In hoofdlijnen komt het erop neer dat je moet weten met wie je zaken doet, zegt De Haan. Hoe? “Door mensen in de ogen te kijken. Wie is die mijnheer achter die bv? Kan hij zich legitimeren? Kijk ook naar het bedrijf. Wat is de vestigingsplaats, de datum van oprichting? Wanneer zijn er bestuurswisselingen geweest, hoeveel personeel heeft het bedrijf?”

“Het adres van een oplichter is vaak een postadres”, weet Bert Mak, kredietspecialistbij KBB. “Ook een heel klein arbeiderswoninkje als adres komt voor. Het kan niet zo zijn dat je daar voor 5.000 euro aan materialen moet afgeven.” Controleer dus goed de bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel, zegt De Haan.

Op rekening

Bezorg een nieuwe klant ook niets op rekening. Laat hem de eerste keer contant betalen. En trap er ook niet in dat een nieuwe klant eerst twee kleine dingen contant betaalt en daarna voor duizenden euro’s iets op rekening wil betalen.

Mak kent nog een voorbeeld: “Een levering moest op een oprijlaan gestald worden. Maar de mensen van de oprijlaan wisten van niets en kregen van de chauffeur te horen: er komt over tien minuten iemand om het op te halen. De leverancier dient de chauffeur te laten weten wie de goederen in ontvangst moet nemen en de afleverbon moet tekenen.”

De leveranciers moeten alert zijn. Hun valkuil is dat ze graag willen verkopen. “De honger is groot”, zegt Mak. Daardoor wordt het blikveld vernauwd en kan een bedrijf uit de andere kant van het land de boel oplichten zonder dat er bij iemand alarmbellen gaan rinkelen. Soms kinderlijk eenvoudig. De Haan, vertwijfeld: “Ach jongens, wie geeft er nou op iemands blauwe ogen goederen af?”

De Haan en Kok hopen dat de bedrijven waakzaam zijn. Ook Nihot hamert daar op. “Als we het in de bouw dicht kunnen timmeren, gaan ze ongetwijfeld bij een andere branche proberen. Maar dan is de bouw er tenminste vanaf.”

Nieuwstaete Bouw

Verschillende bedrijven die oplichting hebben gepleegd verkeren inmiddels in staat van faillissement. Een van de bedrijven die wordt verdacht van oplichting is Nieuwstaete Bouw. Het bedrijf ging in maart van dit jaar failliet. Volgens curator Wim Entzinger staat het bouwbedrijf bij 40 ondernemingen in het krijt voor een bedrag van 268.000 euro. Kredietbewaking Bouw (KBB) kwam Nieuwstaete in november 2010 op het spoor na diverse meldingen van KBB-leden over wanbetalingen. KBB houdt behalve het betalingsgedrag van bedrijven in de bouwsector ook de antecedenten van personen bij die in het verleden betrokken zijn geweest bij faillissementen.

Meldpunt Oplichting bouw

Kredietbewaking bouw (KBB) heeft een meldpunt voor oplichting opgezet.

Bedrijven die denken slachtoffer te zijn van oplichting kunnen dat melden op de website www.kredietbewakingbouw.nl. Wel dienen bedrijven ook aangifte te doen de politie.

Reageer op dit artikel