nieuws

Winnende bouwprojecten in beeld

bouwbreed Premium

Winnende bouwprojecten in beeld

Een fraai staaltje innovatietechniek dat beton in een nieuw daglicht stelt. De jury van de Betonprijs 2011 verwacht dat de in beton uitgevoerde sluisdeur een geduchte concurrent zal worden van hout en staal.

Sluis 0124 in Amsterdam is er bij wijze van proef mee uitgerust en de aannemerscombinatie Schuurmans Betonbouw/De Boer & De Groot won er de Betonprijs mee in de categorie Constructies in de Waterbouw.

BAM Utiliteitsbouw veroverde de prijs in de categorie Utiliteitsbouw met het nieuwe gebouw van IPMMC en AM RED in Utrecht. De jury heeft vooral goede woorden voor onder andere het zorgvuldig toepassen van de betondelen, niet alleen in de constructie en de gevel, maar ook in het interieur. De constructeur is Pieters Bouwtechniek.

Zeerhogesterktebeton

De Gooise Brug is de eerste brug in Nederland die volledig in zeerhogesterktebeton (zhsb) is uitgevoerd. “Door de toepassing van zhsb in combinatie met voorspanning en door de vormgeving is het materiaal dan ook optimaal uitgenut”, oordeelde de jury en beloonde het project met de Betonprijs in de categorie Bruggen en Viaducten.

De brug in Vleuten De Meern is een project van de gemeente Utrecht, uitgevoerd door Romein Beton. Deze firma mocht twee Betonprijzen meenemen.

In de categorie Beton en Samenleving ging de meeste jurylof naar het project A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Ouderijn, waar Romein de leverancier was van geluidsschermelementen en Spanbeton van liggers voor de viaducten. Betrokken aannemers zijn KWS, Boskalis, Mourik Van Hattum en Blankevoort, Vobi Beton- en Waterbouw, Holland Scherm en Dura Vermeer Besix. Voor de constructie tekenen Lincon Ingenieursbureau Betonconstructies en IVF Infra/Spanbeton DHV.

Veel waardering sprak de jury ook uit voor de uitvoering enerzijds en de beheersing van de risico’s door de aannemer anderzijds van een gewapende onderwaterbetonvloer. Deze vloer is toegepast bij de bouw van een aquaduct onder de Ringvaart in de N201 tussen Aalsmeer en Uithoorn.

De combinatie N201 Heijmans-Boskalis bemachtigde hiermee de Betonprijs in de categorie Uitvoering.

Een foto met juryoordeel van de winnaar in de categorie Woningbouw, De Kroon in Den Haag, prijkte gisteren al op de voorpagina van Dagblad Cobouw.

In het fotoblok bij dit artikel is deze foto nogmaals te zien, naast de andere foto’s van de winnende bouwprojecten (klik daartoe op het fotoblok).

Reageer op dit artikel