nieuws

Werkdagen van twaalf uur zijn standaard

bouwbreed Premium

Ton Groeneweg is adjunct-directeur van BAM Speciale Technieken en sinds kort, na een waarnemerschap van anderhalf jaar, officieel voorzitter van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken. In zijn agenda stapelen de afspraken zich op.

“De laatste tijd heb ik het drukker dan ooit. Tot er een vervanger is benoemd heb ik er tijdelijk het werk bij van onze tweede directeur, die vorig jaar het bedrijf verliet. Behalve als adjunct en interim-directeur fungeer ik al een tijdlang als voorzitter van de NVAF. Het werk voor de NVAF gaat in principe tussen de bedrijven door. We vergaderen meestal aan het eind van de middag. De stukken lees ik ’s avonds thuis in privétijd.

Leiding geven aan een bedrijf in deze barre tijden vergt een grote inzet. De funderingsbranche heeft behoorlijk last van de crisis. In de woning- en utiliteitsbouw is veel werk weggevallen. Gelukkig valt het aantal bedrijven dat afhaakt in onze sector mee.

Aan een directie worden zwaardere eisen gesteld dan in normale omstandigheden. Je moet harder je best doen, de grootste zorg is het bedrijf aan de gang houden. Je bent vooral bezig werk binnen te halen. De spoeling wordt dunner. Aandacht voor de klant is belangrijker dan ooit. Je moet waarmaken wat je belooft en zo open en transparant zijn als maar mogelijk is.

Ik steek veel tijd in het bezoeken van klanten. Dat betekent dat ik regelmatig op reis ben. Ik ga daarnaast frequent op bezoek bij onze zusterbedrijven in het buitenland, met name in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Werkdagen op kantoor zijn in de regel gevuld met vergaderingen en besprekingen. Ik begin rond acht uur ‘s morgens, hoe laat precies is afhankelijk van de file. Tegen acht uur ’s avonds ga ik weer huiswaarts. Werkdagen van twaalf uur zijn standaard. Hoewel ik ’s avonds, in afwachting tot de file is opgelost, ook wel wat voor mezelf werk.

Het weekend hou ik vrij voor gezin en ontspanning. Ik sta ’s zaterdags al vroeg met een aantal vrienden op de golfbaan. Dan praten we over andere zaken dan het werk.’’

Reageer op dit artikel