nieuws

Wensdroom prijsstijging

bouwbreed Premium

Toe maar. Of iedereen na de jaarwisseling rekening wil houden met 3 tot 9 procent duurdere bouwmaterialen. Ieder jaar hetzelfde liedje: met het vallen van de bladeren klinkt de waarschuwing van de binnenkort stijgende prijzen. Wellicht komen de energiekosten wat hoger te liggen. Maar de grondstofprijzen niet. Natuurlijk, we hebben het afgelopen jaar dalingen en […]

Toe maar. Of iedereen na de jaarwisseling rekening wil houden met 3 tot 9 procent duurdere bouwmaterialen. Ieder jaar hetzelfde liedje: met het vallen van de bladeren klinkt de waarschuwing van de binnenkort stijgende prijzen.

Wellicht komen de energiekosten wat hoger te liggen. Maar de grondstofprijzen niet. Natuurlijk, we hebben het afgelopen jaar dalingen en stijgingen gekend. Maar gemiddeld liggen de grondstofprijzen toch 8 procent lager dan in november 2010. Het Nederlands Bouwkosten Instituut ziet geen argumenten voor pittige prijsstijgingen.

Afgelopen week zijn de prijzen van zand en grind gestegen. Oorzaak: de lage waterstanden. De schepen kunnen minder lading meenemen. Na weken van dalingen houden de kunststoffen even de adem in. Gezien de zwakke vraag ligt een verdere afname voor de hand. De stijgende olieprijzen zorgen echter voor een tegengestelde beweging. Handelaren denken dat staal per balk duurder gaat worden. De prijs van cokes loopt op. Belangrijker nog is wat de euro doet. De prijzen van vuren en hardhout tonen geen beweging. In de VS wordt hout duurder en dat kan in Europa effect hebben.

Reageer op dit artikel