nieuws

Waterschappen indirect gekozen

bouwbreed

Waterschappen indirect gekozen

De besturen van waterschappen zullen in de toekomst indirect worden gekozen door de gemeenteraden. Dat zal vanaf 2014 het geval zijn, kort na de gemeenteraadsverkiezingen.

De rechtstreekse verkiezingen in 2012 komen te vervallen, blijkt uit het wetsvoorstel hierover dat staatssecretaris Atsma (water) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet vindt het voortbestaan van de waterschappen van groot belang voor de bescherming tegen water. Ook is het goed dat zij een eigen belastinggebied hebben om hun taken uit te kunnen voeren. Daarbij hoort democratische controle op de besteding ervan, vindt Atsma. Rechtstreekse verkiezingen blijken echter niet te leven. Daarom wordt nu gekozen voor indirecte verkiezingen. Er zijn in ons land 26 waterschappen.

Reageer op dit artikel