nieuws

Vliegwiel houdt stroomvoorziening op gang

bouwbreed

Vliegwiel houdt stroomvoorziening op gang

Een groot en zwaar vliegwiel kan met een generator tijdens windstilte de stroomloze periodes overbruggen van windturbines.

Vliegwielen slaan al langer energie op. “In al deze toepassingen gaat het om relatief lichte vliegwielen”, zegt Peter Teerlink van ‘vliegwielontwikkelaar’ S4Energy. Een (zeer) hoog toerental compenseert het gebrek aan massa. De aanpak van het Nijmeegse bedrijf gaat uit van een groot en zwaar vliegwiel dat met een relatief laag toerental draait.

De grootste doorgerekende variant heeft een diameter van 4 meter en draait met ruim 1500 toeren per minuut rond. Het vliegwiel verliest per uur minder dan 10 procent van zijn energie, becijfert Teerlink. De installatie kan daarmee volgens hem enkele uren achtereen draaien. “Een dergelijk sys­teem bestaat nog niet.”

Reageer op dit artikel