nieuws

VKG prijst nieuwbouw en renovatie in Amsterdam

bouwbreed Premium

VKG prijst nieuwbouw en renovatie in Amsterdam

De VKG Architectuurprijzen 2011 blijken een Amsterdamse aangelegenheid. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) prees projecten in de categorieën nieuwbouw en renovatie.

De Nieuwbouwprijs ging naar de architect van woonzorgproject De Keyzer. Dit stadscomplex met woningen en zorgvoorzieningen werd ontworpen door Franzen et al architecten bv, in opdracht van het corporatiekoppel De Key-De Principaal.

De jury ziet “een stadsblok met woningen en voorzieningenplint” dat nagelnieuw is en tegelijk het monumentale karakter van de straat in stand houdt. Franzen bereikte dit door het ontwerp te baseren op de inmiddels gesloopte zogenoemde dubbeltjespanden uit 1890 en door de voor de kozijnen de kleur Amsterdams Grachtengroen te kiezen. De architect heeft volgens de jury met geprefabriceerde baksteenbetonelementen “een goed gebouw gemaakt, dat zich onderscheidt dankzij zijn tactiliteit, negges en materiaalgebruik.”

Renovatie

De Renovatieprijs ging naar KAW Architecten en Adviseurs voor het vierhonderd woningen tellende project Renovatiecomplex 40. Portiekflats uit de jaren vijftig van corporatie Stadgenoot kregen de oorspronkelijke architectonische kwaliteit terug die door een eerdere gevelrenovatie verloren was gegaan. De flatgebouwen met pannendaken en bakstenen gevels verloren veel van hun schoonheid doordat bij de eerdere renovatie “de subtiele raamindeling en de dieptewerking van de kozijnen verdwenen.” Na bestudering van de oorspronkelijke architectuur werd het oude beeld hersteld. “Cruciaal was de detaillering van de kozijnen, ramen en deuren. De originele kozijnverdeling is teruggebracht en de detaillering van de nieuwe kunststof kozijnen heeft dezelfde profilering als de oude houten kozijnen.”

De publieksprijs ging naar een van de overige acht genomineerde projecten. Ook hier zet Amsterdam de toon. De meeste bezoekers van de VKG-site stemden op het IJburg College van LIAG architecten en bouwadviseurs. Als tweede eindigde de het renovatieproject van KAW Architecten en adviseurs in de Tuinwijk in Groningen. De Keyzer in Amsterdam kreeg van de sitebezoekers een derde plaats.

Reageer op dit artikel