nieuws

Visie

bouwbreed Premium

Visie is de kunst de onzichtbare dingen te zien, schreef Jonathan Swift eeuwen geleden al. Zijn woorden beklijfden echter niet zoals in het huidige tijdsgewricht maar al te duidelijk blijkt. Neem bijvoorbeeld de woonvisie. Die deed niets anders dan het toch al zichtbare herhalen, terwijl, zoals in deze krant al eerder is opgemerkt, de woningmarkt […]

Visie is de kunst de onzichtbare dingen te zien, schreef Jonathan Swift eeuwen geleden al. Zijn woorden beklijfden echter niet zoals in het huidige tijdsgewricht maar al te duidelijk blijkt.

Neem bijvoorbeeld de woonvisie. Die deed niets anders dan het toch al zichtbare herhalen, terwijl, zoals in deze krant al eerder is opgemerkt, de woningmarkt een duidelijke visie verdient. Zolang die er niet is, zullen de roependen om bijvoorbeeld in te grijpen in de hypotheekrenteaftrek blijven opstaan tot teleurstelling en wellicht zelfs woede van Bouwend Nederland die de hele veertiende editie van het clubblaadje Podium gebruikt om nog eens uit te leggen hoe de woningmarkt in elkaar steekt.

Op zich nuttig maar tegelijkertijd redelijk nutteloos zolang het aan visie ontbreekt wat er moet gebeuren om de woningmarkt vlot te trekken. Neem bijvoorbeeld de pogingen van de provincie Noord-Holland om gemeenten wat wijs te maken van de manieren waarop zij de stedelijke vernieuwing in deze slechte tijden toch op gang kunnen brengen.

De meest fantastische zaken kwamen voorbij zoals koppeling van grond, opstal en exploitatie, ketenintegratie om de faalkosten te drukken (waar hebben we dat eerder gehoord) en risk en benefitsharing. De dubbel­openslaande porte-brisée deuren alsmede de moeilijke woorden vlogen door de zaal. En die arme wethouders van de kleinere gemeenten maar denken wat ze er in de praktijk mee zouden kunnen.

Het antwoord op de crisis op de woningmarkt is echter heel simpel. Herstel het vertrouwen van de consument en van de banken die nu hun geld stallen bij de ECB, dan gaat het vanzelf want geld is er nog steeds genoeg. Grote vraag is natuurlijk hoe je dat vertrouwen weer herstelt.

Dat zal moeten komen uit snelle aanpak van de crisis in Europa. Daartoe is op zijn minst nodig dat er behalve een financiële unie ook een politieke unie komt. Dat is in de politiek niet populair omdat dit betekent dat nationaal de macht sterk vermindert. Zolang die macht echter niet op de juiste wijze wordt gebruikt, is dat niet zo erg.

Johan Cruijff heeft eens gezegd dat je beter ten onder kunt gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander. Dat veronderstelt dat er een visie is. Nog even wachten dus.

Reageer op dit artikel