nieuws

Strukton schuift op richting niches

bouwbreed

Strukton Bouw verlegt zijn aandacht naar kleinere projecten. Daarmee hoopt het bedrijf de dalende omzet te kunnen keren.

De omzet van het bouwonderdeel van Strukton lag in het derde kwartaal “beduidend lager” dan dezelfde periode vorig jaar, meldt moederbedrijf Oranjewoud. Hoeveel de omzet is gedaald, deelt het bedrijf niet mee. Oranjewoud (inclusief Strukton) boekte in het derde kwartaal totaal 58 miljoen euro (10 procent) minder omzet in vergelijking met vorig jaar.

Strukton Bouw wil minder afhankelijk zijn van de aanbestedingsmarkt. “Die markt is een Russische roulette”, zegt Pieter Pijper, financieel directeur van Oranjewoud. De niches waar Strukton kansen ziet: de transformatie van bestaande gebouwen, zorghotels en jongerenhuisvesting in universiteitssteden.

Grote aanbestedingen en pps-projecten blijft Strukton ook doen, benadrukt Pijper. Het is volgens hem niet zo dat Strukton nauwelijks meer grote projecten binnenhaalt. “We hebben op dit moment voldoende tenders.” De aandacht voor de niches is nodig “om het beeld te verbreden”.

Moeilijk

Behalve de omzet, staat ook de winstgevendheid van de bouwactiviteiten onder druk. Strukton Bouw verwacht dat het resultaat de komende tijd zal verslechteren als gevolg van de lagere bouwproductie en afwachtende opdrachtgevers. De orderverwerving typeert het bedrijf als “moeilijk”.

De divisie civiele infrastructuur hapert ook. Omzet en resultaat zijn volgens Oranjewoud “duidelijk lager”. Personele en algemene kosten zijn tegen het licht gehouden en “aanpassingen” hierop zijn gedaan. Onduidelijk is of hierbij banen zijn geschrapt.

Rail Infrastructure, Struktons belangrijkste markt, liet ondanks krimpende markten in Noorwegen en Italië “mooie” resultaten zien. Ook Strukton Worksphere (technisch beheer en installatiemanagement) deed het goed. De ingenieursdiensten van Oranjewoud hadden te lijden onder het beëindigen van contracten met een aantal grote olie- en gasmaatschappijen.

Oranjewoud maakte bekend dat de overname van Strukton door middel van een onderhandse aandelenemissie is gefinancierd. Centric, het bedrijf van Gerard Sanderink, kocht de aandelen en wordt daarmee voor 83 procent eigenaar van Oranjewoud.

Reageer op dit artikel