nieuws

Snelheidsverhoging kost Schultz 130 miljoen

bouwbreed

Minister Schultz van Haegen (infrastructuur) trekt 132 miljoen euro uit voor de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Daarnaast wordt circa 50 miljoen euro eerder geïnvesteerd.

Het gaat om investeringen in onder meer extra schermen voor de luchtkwaliteit en nieuwe verkeersborden bij wegen waar niet de gehele dag 130 km per uur kan worden gereden. Geluidsmaatregelen waar al geld voor vrij gemaakt was, zoals geluidsschermen en zoab, worden eerder gedaan zodat ook op de langere termijn binnen de afgesproken geluidsplafonds wordt gebleven. In totaal gaat 45 miljoen euro (incl. btw) naar infrastructurele maatregelen.

Op bijna 60 procent van de snelwegen wordt per 1 september volgend jaar de hele dag of een deel van de dag 130 kilometer per uur. Op ruim 900 kilometer snelweg geldt straks 24 uur per dag de norm van 130. Op bijna 500 kilometer snelweg kan in de avond en nacht zo hard gereden worden. Voor snelwegen in de buurt van natuurgebieden (zo’n 19 procent) wordt onderzocht of de snelheid ook daar omhoog kan.

Verder gaat de maximumsnelheid op vier van de vijf 80 kilometerzones bij de grote steden per 1 juli volgend jaar omhoog naar 100 kilometer per uur.

In het voorjaar hoopt minister Schultz te kunnen zeggen of de snelheid omhoog kan bij natuurgebieden, zoals op het noordelijk deel van de A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Vinkeveen.

Reageer op dit artikel