nieuws

Rijkswaterstaat voorziet landelijk laagwaterrecord

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat voorziet dat de waterstand in de grote rivieren eind van deze week lager zal zijn dan ooit. De verwachting is dat de stand van de Rijn bij Lobith zakt naar 6,90 meter boven NAP. Ook de waterstand in de Maas is bijzonder laag.

Het normale peil van de Rijn is in het najaar 12 tot 13 meter boven NAP. Bij hoogwater stijgt het waterpeil tot boven de 15 meter boven NAP. De Rijn stond donderdagmiddag op 7,15 meter boven NAP. Schepen op Waal en Rijn varen al grotendeels met halve belading wegens de lage waterstand in Nederland en Duitsland.

De extreem lage waterstand betekent niet dat de vaardiepte voor schepen ook lager is dan ooit, want de Rijn voert nog zo’n 840 kubieke meter per seconde af. Het vaardiepterecord staat op 620 kubieke meter per seconde in 1947. Sindsdien is de rivierbodem gezakt. De Maas voerde maandag bij Luik (België) nog maar 50 kubieke meter per seconde af, terwijl dat normaal in deze tijd van het jaar zo’n 200 kuub is.

Waterschap Groot Salland plaatst bij het gemaal Ankersmit in Deventer een noodgemaal om de waterstand in de haven van de Overijsselse stad op peil te houden. Het noodgemaal bij Deventer moet ook de watertoevoer naar het landelijk gebied van Salland op peil houden. De IJssel zakte vrijdag onder een stand van 1,50 meter boven NAP en dat kan het gewone gemaal niet meer aan. Het noodgemaal is in 2003 en 2009 ook ingezet voor extreem laagwater. In 2012 moet een permanente oplossing voor dit probleem klaar zijn, meldde het schap.

Onderzoekers van instituut Alterra van de Wageningen Universiteit waarschuwden vorig jaar al dat Nederland meer last van laagwater dan van hoogwater gaat krijgen. Klimaatverandering zal ervoor zorgen dat laagwaterperiodes met 70 tot wel 100 dagen per jaar gaan toenemen. Als de waterstand te ver zakt, kunnen schepen niet varen, wat tot enorme economische schade leidt.

Reageer op dit artikel