nieuws

Railinfrasector werkt aan nieuw hbo-project

bouwbreed Premium

De Vakgroep Railinfra (VRI) van Bouwend Nederland, ProRail en NLingenieurs zetten samen met de Hogeschool Utrecht een hbo-afstudeerrichting railtechniek op. Een nieuwe ontwikkeling in onderwijsland.

Aanleiding voor dit initiatief is de grote behoefte aan instroom, bij juist een krimpend aantal afgestudeerden. De sector zet de opleiding in de steigers en levert kennis en mensen. “In Utrecht ligt het spoorhart van Nederland”, verklaart beleidsadviseur Frans Blom van ProRail de locatiekeuze.

Bijzonder aan het project, weet Blom, is ook dat bedrijven die normaal elkaars concurrenten zijn, eendrachtig samenwerken. Hun motivatie is gebaseerd op de verwachte arbeidsmarktontwikkeling. De instroom van nieuwe technici is de komende jaren onvoldoende om te kunnen voorzien in de vraag die ontstaat door de grote uitstroom van ouderen. “Dat speelt in de hele technische branche. Alle technische bedrijven vissen in hetzelfde vijvertje.”

Volgend najaar begint een minorprogramma. Dat is bestemd voor vierdejaars. In 2013 komt railtechniek beschikbaar als een aparte afstudeerrichting, voor het derde en vierde jaar.

Het minorprogramma duurt tweemaal tien weken. Doelgroep zijn de laatstejaars in de vakken elektrotechniek, werktuigbouw, civiele techniek entechnische bedrijfskunde. .

Specialisatie

De hoop is dat zij door de minor enthousiast worden voor een specialisatie in het spoorvak. “Daarin is werk te vinden op veel terreinen: van bouw tot ict, energie, verkeersleiding en andere logistieke aspecten. Je kunt je, bijvoorbeeld, ook richten op het beantwoorden van vervoersvragen via spooroplossingen.”

De sector reikt de “spoorse inhoud” aan aan en dient daarmee helder het eigen belang. Maar volgens Blom ook dat van de onderwijsinstelling: “De koppeling met het bedrijfsleven levert een kwaliteitsslag op.” Met het studentenbelang erbij geteld kan een win-win-winsituatie ontstaan. “De spoorsector is,” moeten de studenten ontdekken, ontzettend interessant en gevarieerd. “Bovendien kunnen we ze een baan garanderen.”

Het minorprogramma wordt momenteel uitwerkt. “We mikken voor 2012 op minimaal 15 tot 20 leerlingen. Een maximum is er niet.” Wat hem betreft blijft het niet bij het hbo. Vakopleiding, mbo, hbo, wo: alles telt mee. “De spooraannemers verwachten bij hen het grootste tekort aan technici juist op mbo-niveau.”

Reageer op dit artikel