nieuws

Politici en bestuurders

bouwbreed Premium

Publieke bestuurders zijn mensen met een missie. Ze willen vanuit een bepaalde overtuiging iets goeds doen voor het land, de provincie, het waterschap of de gemeente. Daarbij staat het algemeen belang voorop, ingevuld vanuit hun persoonlijke (politieke) achtergrond. De tragiek van bestuurders is dat ze starten en eindigen als politici. Een goede bestuurder is niet […]

Publieke bestuurders zijn mensen met een missie. Ze willen vanuit een bepaalde overtuiging iets goeds doen voor het land, de provincie, het waterschap of de gemeente. Daarbij staat het algemeen belang voorop, ingevuld vanuit hun persoonlijke (politieke) achtergrond. De tragiek van bestuurders is dat ze starten en eindigen als politici. Een goede bestuurder is niet per se een goed politicus, om van het omgekeerde nog maar te zwijgen. Geboren politici werken sterk vanuit hun politieke kleur. Ze zijn zeer gericht op hun eigen achterban. Het algemeen belang is ondergeschikt aan het belang van hun partij en hun kiezers. Een politicus die na de verkiezingen bestuurder wordt, moet de switch maken van partijvertegenwoordiger naar bestuurder van alle mensen. Sommige politici hebben dat niet direct door (“Een regeerakkoord waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt”). Anderen zijn blij dat ze het politieke steekspel achter zich kunnen laten, en aan de slag kunnen met zaken die echt belangrijk zijn. Ze gaan energiek van start, bedenken mooie duurzame projecten en zetten die in gang. Een duurzaam dorpshuis bijvoorbeeld, met de bibliotheek, de muziekschool en een kleine theaterzaal. De bestuurder wil het vooral goed doen. Maar dat duurt langer dan verwacht. Ongeveer halverwege zijn termijn zijn er nog steeds alleen plannen. En de blik gaat alweer vooruit: over twee jaar zijn er weer verkiezingen. De politicus gaat weer meespelen in het hoofd van de bestuurder. Hij wil zelf de eerste paal slaan, voor de verkiezingen. Hij gaat dus sturen op snelheid, in plaats van op duurzame kwaliteit. Het aanbestedingsproces wordt dus zo krap mogelijk gepland. De aanbieders krijgen weinig tijd voor het maken van een mooie aanbieding, laat staan dat er ruimte is voor het bedenken van duurzame innovatieve oplossingen. Laagste prijs is het makkelijkste te beoordelen! En zo kan de politicus de eerste paal slaan vlak voor de volgende verkiezingen. De ambities van de bestuurder zijn opgeofferd aan de herverkiezing van de politicus. Tragisch.

Directeur Vernieuwing Bouw

j.schlangen@vernieuwingbouw.nl

Reageer op dit artikel