nieuws

Oppositie hekelt akkoord natuurbeheer

bouwbreed

Provincies verantwoordelijk maken voor natuur is prima, maar niet op deze manier. In de Tweede Kamer buitelden oppositiepartijen gisteren over elkaar om het akkoord van staatssecretaris Bleker (natuur) af te branden.

“Dit is geen akkoord, het is chantage. Maffiose praktijken”, klinkt het uit de oppositiebanken. Onder meer de PvdA hekelt de dreiging van de invoering van een Noodwet als niet alle provincies binnen een maand het akkoord ondertekenen. “Een ‘gunshot-wedding’, volgens de SP. “Dat is onbehoorlijk bestuur.” Bleker houdt echter vast aan zijn Natuurwet. “Dit is de meest effectieve strategie met de middelen die er nu zijn. Bovendien heb ik nog geen alternatief gehoord. Maar,” reageert hij, “het is inderdaad een principeakkoord, het moet op veel punten nog worden uitgewerkt.”

Kanttekeningen

SGP’er Elbert Dijkgraaf steunt de overdracht van verantwoordelijkheden naar provincies, maar heeft nogal wat kanttekeningen bij de uitwerking. “Er is 250 miljoen euro nodig. Het Rijk draagt 100 miljoen euro bij, provincies 80 miljoen euro. Er is dus een gat van 70 miljoen euro. Wat gebeurt daarmee?” Bleker antwoordt dat hij inderdaad verwacht dat de 100 miljoen euro van het Rijk inderdaad niet voldoende is. Hij wil bij een evaluatie in 2016 bekijken of het voldoende is. Volgens Esmé Wiegman (ChristenUnie) is Bleker “allemaal lijken in de kast aan het zetten, die er in 2016 weer uitrollen.”

Ger Koopmans (CDA) steunt de CDA-staatssecretaris. Hij wijst erop dat bij het instellen van de EHS nooit voldoende geld is gereserveerd voor de verbindingszones. “Er was een tekort van 4,3 miljard euro.” Het is volgens hem dus niet gek dat de EHS opnieuw bekeken wordt. Bleker stelt dat deze nieuwe aanpak meer oplevert dan doorgaan op de oude voet.

Reageer op dit artikel