nieuws

‘Ook zonder welstand hoge bouwleges’

bouwbreed Premium

Flip ten Cate, directeur van de Federatie Welstand, denkt dat welstandscommissies het eeuwige leven hebben. Geen brief van het kabinet doet daar iets aan af.

Wethouders mogen sinds dinsdag zelf bepalen wanneer ze ‘de welstand’ inschakelen…

“Ik wist dat die brief er aan zat te komen. Maar er is geen sprake van afschaffen. Uiteindelijk bepalen gemeenten dat zelf. In Eindhoven wilde de wethouder dit jaar af van de welstandscommissie, maar de gemeenteraad floot hem terug. Dat zal vaker gebeuren.”

Welstandscommissies worden mede gefinancierd uit bouwleges. Dat maakt ze in crisistijd toch een erg gemakkelijke prooi?

“Als ze al sneuvelen, dan zullen bouwleges hooguit een beetje omlaag gaan. De ‘welstandsambtenaar’ moet uiteindelijk ook betaald worden.”

Hoe bedoelt u?

“Een bouwplan moet nog steeds aan de eisen voor de welstand voldoen. Als een onafhankelijke welstandscommissie dat plan niet toetst, dan zal een ambtenaar er naar moeten kijken.”

In voor een welstand nieuwe stijl?

“De welstand moet terug naar de burger die in een prettige leefomgeving wil wonen. Ik kan er ook mee leven als wethouders kleine plannetjes laten lopen en de ingewikkelde wel blijft laten toetsen. Ik zou het onverstandig vinden als wethouders er willekeurig met de geboden vrijheid om zouden gaan. Dat ze plannen van hun vriendjes zo maar goedkeuren en die van hun vijanden extra zwaar beoordelen.”

Bent u met de bouwers bang dat elke gemeente ander beleid zal voeren?

“Dat zou ik niet erg vinden. Iedere plek is anders, ieder ontwerp. Dat vraagt om maatwerk.”

Het wordt er niet duidelijker op.

“Nu zijn er ook al verschillen.”

U heeft nog geen nieuwe roeping gevonden?

“De welstand bestaat 112 jaar. Er is geen sprake van dat ik mijn baan nu ineens zal verliezen.”

Reageer op dit artikel