nieuws

Objectenbibliotheek compleet beschikbaar

bouwbreed Premium

Softwarebedrijf De Twee Snoeken en KPN hebben de eerste officiële versie van Bouwconnect gelanceerd. In deze objectenbibliotheek is eenduidige informatie opgenomen van producten van 350 fabrikanten en leveranciers. Vanaf afgelopen juni was al een beperkte versie beschikbaar, bedoeld om de mogelijkheden te verkennen.

Met de bibliotheek kunnen partijen de efficiency van het bouwproces verhogen en faalkosten minimaliseren. De bouwdelen in het systeem zijn voorzien van een eenmalige codering, waardoor fouten en misverstanden zoveel mogelijk worden uitgesloten. Gebruikers kunnen volgens de makers alle soorten informatie raadplegen, zoals CAD (2D en 3D), bestekteksten van onder andere Stabu, kosten, bouwfysische eigenschappen en verwerkingsvoorschriften. Bouwconnect is zodanig ontworpen dat het in een Bouw Informatie Model (BIM) kan worden opgenomen.

De objectenbibliotheek bevat naast de gecodeerde producten ook abstracte bouwdelen. Hiermee kan in een vroege fase van het proces een ‘fabrikantvrije’ definitie van een bouwdeel worden ingevoerd, waaraan later een bestaand product kan worden gekoppeld.

De eerste versie van Bouwconnect is bedoeld voor b&u-aannemers en architecten. Met de volgende uitgave, in januari 2012, kunnen ook constructeurs en ingenieurs uit de voeten. Daarna komen de installatiebranche en de gww-sector aan bod. Bouwconnect is ontwikkeld met een budget van 50 miljoen euro.

Reageer op dit artikel