nieuws

NHG

bouwbreed Premium

Nieuwe of energiezuinige woningen tot 350.000 euro blijven langer makkelijk verkoopbaar.

Kleiner huis blijft door NHG verkoopbaar

‘Dit is geweldig nieuws voor bouwers’

Dat concludeert Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op basis van de nieuwe NHG-maatregelen van minister Donner (wonen).

De tijdelijke hogere grens van 350.000 euro gaat pas 1 juli 2012 omlaag, een half jaar later dan gepland. Donner draait de ‘garantiekraan’ ook niet in één keer terug. Tot 1 juli 2012 geldt de huidige grens van 350.000 euro. Daarna gaat die een jaar naar 320.000 euro en vanaf juli 2013 is dat een jaar lang nog 290.000 euro.

“Dit is heel goed nieuws”, reageert Schiffer. “Vooral voor de bouwprojecten die nu en volgend jaar van de grond komen.”

Verbouwen

Er verandert meer in het voordeel van energiebewuste bouwbedrijven. Zo is een huis met een AA+label vanaf 1 januari goed voor een hoger “NHG’tje”. Iemand die zo’n woning koopt mag 8000 euro extra lenen.

Schiffer ziet de groene ontwikkelaar glunderen: “Een AA+woning bouwen is toch iets duurder. Nu hoeft hij niet meer bang te zijn voor zijn afzet.”

Een koper met ‘duurzame’ verbouwplannen profiteert ook van de nieuwe maatregelen. Kreeg hij eerst een bedrag van 6500 euro voor zijn groene verbouwplan, vanaf 1 januari 2012 mag hij 8000 euro meer lenen. “Dat heeft te maken met de toenemende energiekosten”, legt de NHG-directeur uit. De effecten van het groene voordeeltje van 1500 euro zullen niet groot zijn, nuanceert hij. “Het is vooral mooi voor diegenen die al van plan waren om hun woning van energiebesparende maatregelen te voorzien.”

Jan Modaal

Of er in de nabije toekomst nog rek zit in hypotheekvoordelen voor AA+woningen, zal moeten blijken. Het wachten is op de eerste praktijkervaringen met oplevertoetsen, vindt Schiffer. “De woning kan bovendien nog zo zuinig huis zijn, maar als iemand zijn ramen altijd openzet, heeft hij alsnog een hoge energierekening.”

De NHG heeft nu een marktaandeel van 64 procent van alle hypotheken. Na 2014 is dat weer circa 50 procent. Schiffer voorspelt dat lenen moeilijker wordt en sparen weer zal lonen. En de NHG? “Die is er straks vooral voor hen die het echt nodig hebben; voor starters, ouderen of anderen met een kleine portemonnee.”

Reageer op dit artikel