nieuws

Mortelproducenten waarschuwen voor winter

bouwbreed Premium

Mortelproducenten waarschuwen voor winter

De Vereniging van Ondernemers van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) waarschuwt voor extreem winterweer. Bij lage temperaturen en droge lucht vraagt de nabehandeling van pas gestort beton extra aandacht.

Het kan raadzaam zijn een deel portlandcement toe te voegen aan mortels op basis van hoogovencement. De vorstbestandheid van beton kan worden vergroot door toevoegen van een luchtbelvormer. De VOBN heeft een nieuw informatieblad en een poster. “Niks aan de hand, lekker doorwerken” als het gemiddeld overdag niet kouder wordt dan 4 graden en ‘s nachts niet meer dan 1 graad vriest. Maar wordt het kouder, dan zijn maatregelen noodzakelijk. De samenstelling van de mortel kan worden aangepast, de ruimte waarin beton wordt gestort verwarmd, het pas gestorte beton toegedekt, zolang de temperatuur van de verhardende specie maar niet onder de 4 graden daalt. Storten van beton op een oppervlak kouder dan het vriespunt is uit den boze. De folder en de poster zijn verkrijgbaar bij de VOBN in Veenendaal.

Reageer op dit artikel