nieuws

Ministers: In 2013 welstand zonder commissies

bouwbreed Premium

Het kabinet wil de welstandscommissies per 1 januari 2013 afschaffen. Tot die tijd mogen burgemeesters en wethouders zelf bepalen of zij de commissies om advies vragen.

Dat schrijven de ministers Donner (wonen) en Schultz van Haegen (infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. “De huidige verplichting om in de omgevingsvergunningprocedure altijd advies bij de welstandscommissie over een bouwplan in te winnen verdwijnt”, schrijven de ministers. De Federatie Welstand voelde de bui al hangen, maar vreest niet voor het voortbestaan van welstandscommissies, die sinds 1898 bestaan. Wel is hij bang voor willekeur. Het kabinet streeft snellere procedures na. Aannemers hopen ook stiekem op lagere bouwleges. Of dat erin zit, waagt Flip ten Cate, directeur van de Federatie Welstand te betwijfelen. Hij benadrukt dat de plicht om een bouwplan te blijven toetsen aan de welstandsregels blijft bestaan. “Die ambtenaar moet ook betaald worden.” Bovenal is hij verrast dat de twee ministers nu met de brief komen.

Reageer op dit artikel