nieuws

Minister ziet niets in hogere Rc-waarde gebouwschil

bouwbreed Premium

Architecten en opdrachtgevers hoeven niet te vrezen voor “kasteeldikke” muren. De verplichte minimale Rc-waarde van de gebouwschil voor woningen gaat toch niet naar 5.

Dat schrijft minister Donner (wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer was vorige maand geheel onverwacht wel te porren voor de wens van de isolatiebranche. Dat de over het algemeen koersvaste minister geen boodschap heeft aan de ommezwaai in de Tweede Kamer was echter te verwachten. Donner en zijn voorgangers zijn nooit voorstander geweest van een ‘dikkere’ gebouwschil. Het beperkt volgens hen namelijk de keuzevrijheid van architecten en opdrachtgevers op het gebied van duurzaam bouwen. Minister Donner heeft nog een reden om aan zijn eigen plan vast te houden. Voert hij de opdracht van de Kamer uit dan ontkomt hij er niet aan het al twee keer eerder uitgestelde nieuwe Bouwbesluit opnieuw uit te stellen. Ook daar zit Donner niet op te wachten. Of gebouwschillen van woningen in de toekomst meer kou moeten weren, sluit de minister overigens niet helemaal uit. Echt warm loopt hij daar tegelijkertijd ook niet voor. Met een verdere aanscherping moet zijn inziens behoedzaam worden omgegaan: voor je het weet, schiet de kostprijs van een woning omhoog. In het nieuwe Bouwbesluit, dat 1 april 2012 ingaat, gaat de minimale Rc-waarde wel van 2,5 naar 3,5. Dat is een kosteneffectieve maatregel, besluit Donner.

Reageer op dit artikel