nieuws

Mexichem: Wereldspeler met Wavin

bouwbreed Premium

Mexichem ziet kansen om met Wavin uit te groeien tot wereldmarktleider in kunststof buizen en leidingsystemen. Dat heeft het Mexicaanse concern laten weten.

De onderneming biedt 8,50 euro voor elk uitstaande aandeel van Wavin, zo maakte ze gisteren bekend. Het betreft volgens Mexichem een niet-bindend voorstel.

Een woordvoerder benadrukte dat het gaat om een “vriendschappelijke benadering” van Wavin. Als de top van de Zwolse buizenproducent zich niet achter de overnameplannen schaart, wordt het bod niet doorgezet. Mexichem wil op korte termijn beginnen aan een boekonderzoek bij Wavin.

De interesse van Mexichem in Wavin werd dinsdag door de Zwollenaren wereldkundig gemaakt. Dat leidde direct tot een flinke stijging van de beurskoers. Op de Amsterdamse beurs steeg de waarde van het aandeel Wavin bijna 60 procent. Gisteren kwam daar nog een stijging van bijna 30 procent bij.

Wavin gaat het bod zorgvuldig bestuderen, zo heeft de onderneming opnieuw aangegeven. Daarbij zal worden gekeken naar de zin, voordelen en gevaren van “een zakelijke combinatie” met de Mexicanen.

Volgens Mexichem leidt de samenvoeging van beide bedrijven tot de vorming van een absolute wereldspeler in de buizenmarkt met een gezamenlijke omzet van 4 miljard euro.

Wavin telt circa 6400 werknemers en is actief in 26 Europese landen. De omzet kwam in 2010 uit op meer dan 1,2 miljard euro. Mexichem had vorig jaar een omzet van ongeveer 2,7 miljard euro en opereert in meer dan 50 landen. Het bedrijf, dat ook soda en chloor produceert, is vooral actief in Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Azië. In Europa heeft Mexichem voorlopig alleen Engeland als werkterrein.

Met een belang van 7,88 procent is Delta Lloyd de grootste aandeelhoduer van Wavin. Het bedrijf kent daarnaast zes aandeelhouders met een belang van in de 5 procent: ASR Nederland, Navitas, Kempen Oranje Participaties, Julius Baer Multipartner, Beheersmaatschappij Breesaap, Harris Associates.

Reageer op dit artikel