nieuws

Membraanconstructie houdt groene gevel licht

bouwbreed Premium

Zelfs tentconstructies kunnen worden uitgerust met begroeide gevels en daken. De Franse specialist in membraanconstructies Esmery Caron laat dat zien op de Batimat in Parijs.

Samen met hoveniers van het Belgische Monde&Jardin ontwikkelde Esmery Caron afgelopen jaar het systeem Texigreen. Op de stand in hal 1 van het Parijse beurscomplex staat een wit pvc-gecoat polyesterdoek gespannen in een stalen frame. Een vlak van ongeveer een vierkante meter is uitgevoerd met een gewapende substraatlaag waar grassen, varens en klavers op groeien.

De substraatlaag met microdrainage is niet meer dan een centimeter dik. Voor grotere systemen zal een dikker pakket nodig zijn, maar dikker dan 4 centimeter hoeft het volgens Vincent Vanderbecken van Texigreen nooit te worden. Per vierkante meter voegt het dan nog niet meer dan 20 kilo gewicht toe. Dat is inclusief het water waarmee de planten zich voeden.

Dat is erg licht en dat is volgens Vanderbecken direct het grootste voordeel van het systeem. “Er is maar een beperkt aantal bevestigingspunten voor de gevels nodig. Bang voor koudebruggen of vochtdoorslag naar de achterliggende gevel hoeft niemand te zijn. Het membraan wordt met het bestaand bevestigingssysteem van Exmery Caron opgespannen en voldoet aan alle bouwkundige en veiligheidseisen. Voor zo’n 700 euro per vierkante meter heeft een bedrijf een groene gevel, compleet met irrigatiesysteem en pomp.

Dat is volgens Vanderbecken een stuk voordeliger dan bestaande verticale groensystemen. De wapeningsdraden van de substraatlaag houdt de planten ook nog eens goed vast. Dat voorkomt dat planten van de gevel vallen, wat volgens de Belgische hovenier steeds vaker voorkomt bij verticale groensystemen.

Verticaal

Algemeen directeur Olivier Dufour van Esmery Caron verwacht niet dat hij snel een golvend zwembad- of stadiondak waar zijn firma zo bekend om is, met begroeiing zal worden uitgevoerd. Het lichte transparante karakter waarom tentconstructies zo worden gewaardeerd, zou door de begroening immers grotendeels ongedaan worden gemaakt.

Maar Dufour wijst erop dat de membranen van zijn bedrijf steeds vaker verticaal worden toegepast. Als tweede huid om het zonlicht te weren of een thermische bufferzone te creëren voor een glazen gevel. Op die systemen kan Texigreen een mooie aanvulling vormen. Een deel van de gevel kan dus ook begroeid worden uitgevoerd. Dat biedt architecten weer tal van nieuwe mogelijkheden.”

Reageer op dit artikel