nieuws

Machinistenvakvereniging Het Zwarte Corps wordt vandaag 65

bouwbreed Premium

Machinistenvakvereniging Het Zwarte Corps wordt vandaag 65

Vandaag, 2 november 2011, viert vakvereniging Het Zwarte Corps op zeer bescheiden wijze het 65 jarig jubileum, zo lezen we in De Machinist, het vakblad van de bond van machinegebonden personeel. Voorzitter René van der Steen: “Ook al is 65 jaar geen echt jubileemoment en bevinden we ons in een tijdvak waarin jubileemomenten minder uitbundig gevierd kunnen worden, we wilden dit heuglijk feit niet ongemerkt voorbij laten gaan.”

Het Zwarte Corps ofwel HZC werd opgericht op 2 november 1946, in de periode van de wederopbouw van ons door oorlog in verval geraakte land. Nu, 65 jaar later, is de HZC een belangrijke gesprekpartner bij cao-onderhandelingen en blijft het ledental al jaren stabiel. De pensioengerechtigde leeftijd levert geen echt jubileum op en dus ook geen festiviteiten. Maar het 65-jarig bestaan in woelige tijden is wel een mooi handvat om nog eens naar de toekomst van de vakvereniging te kijken, vindt de voorzitter.

Vooruitziende blik

Van der Steen: “Ik voorzie nog groei in de sloop en recyclebranche, de loonwerk- en groensector. Sectoren waar vele machines draaien en (helaas) ook stuk gaan. Hier is altijd plaats voor een vakman of een specialist. In deze sectoren zijn wij goed vertegenwoordigd en denken wij mee.”

De mens staat steeds meer centraal: “Verder voorzie ik ook veranderingen op het gebied van cao’s en het is ook niet ondenkbaar dat er meer maatwerkafspraken per bedrijf gaan komen. Sociale partijen zullen de raamwerken blijven maken en bewaken, dit zal niet verdwijnen. Het is misschien ook geen slecht idee als er in de toekomst meer naar een beroeps- of functiegroep gekeken gaat worden. Het zou zo moeten zijn, dat een werknemer, machinist of monteur, waar dan ook werkzaam, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden zijn werk kan doen.”

Onvervangbaar

Het HZC draait vooral om mensenwerk, aldus René van der Steen: “in de toekomst zal altijd plaats zijn voor een goede en vakbekwame machinist of monteur. Ook al zie je de pc en automatisering steeds meer zijn intrede doen en zou je denken dat deze de man aan de knuppels of met de steeksleutel kan vervangen: de werkelijkheid is anders!”

Tot slot: “Ik weet zeker dat wij, als wij met respect voor het oude en oog voor het heden, prima in staat zullen zijn over een aantal jaren gezamenlijk het 75-jarig bestaan te vieren.” Dat wordt dan op of rond 2 november 2021.

Meer info: www.hzc.nl.

Reageer op dit artikel