nieuws

Leeg kantoor verandert vlot in tophotel

bouwbreed

Leeg kantoor verandert vlot in tophotel

Net binnen de Ring langs de A10 in Amsterdam Nieuw-West verbouwt BAM Utiliteitsbouw een verlaten kantoortoren tot een viersterrenhotel met 446 kamers.

Locatie en gebouw zijn ideaal voor een dergelijk hotel, verklaart Alexander Kluit van de toekomstige exploitant, Apollo Hotels en Resorts. “Toen ik hier de eerste keer kwam, dacht ik al: dit is helemaal geen kantoorgebouw. Dit is een hotel waarvan per ongeluk een kantoor is gemaakt.”

Het totale complex meet 33.000 vierkante meter. Daarvan komt 7500 vierkante meter voor rekening van het laagbouwgedeelte, waarin een nieuwe vestiging van de Haagse Hotelschool komt. De opdrachtgever namens de hotelgroep is vastgoedbelegger Pronam Aurora.

Dit gebouw vormt een buitenkansje, zag de hotelier, om vlot een groot tophotel op een A-locatie te realiseren. Bij de gemeente gingen ook direct de handen in de lucht. “In één klap wordt het stadsdeel van een grote hoeveelheid leegstaand kantoor verlost.” Niet toevallig dat de zaken procedureel zó waren geregeld. Anderhalf jaar geleden begon de verbouwing. De oplevering is in juli volgend jaar, waarna in augustus de eerste hotelgasten arriveren.

“Ik denk dat voor het bedrag dat we besteden, we ook een redelijk nieuw hotel hadden kunnen neerzetten. Maar hergebruik van een bestaand gebouw is duurzamer en vinden we alleen al daarom, als het even kan, te verkiezen. De omgeving knapt ervan op en bovendien is dit een enorm degelijk gebouw. Zonde om niets mee te doen.”

Snelle realisatie en duurzaamheid zijn troeven waardoor in dit geval hergebruik won, maar het sterkste argument vindt de hotelier nog de locatie. Hoog boven op het gebouw roept Kluit euforisch uit: “Hier zie je waarom we dit gebouw zo graag hebben”. Een panoramisch uitzicht ontvouwt zich op Amsterdam: rondom is zicht op de binnenstad, de wijken daaromheen, de stadwijken buiten de ring en het westelijk Havengebied.

Daarbij ligt het hotel ook nog in een groene omgeving, direct naast het Rembrandtpark. Aan de andere kant van de snelweg, iets verder weg, ligt het waterrecreatiegebied Sloterplas. Een fiets- en voetgangerstunnel voor het gebouw voert er rechtstreeks naartoe.

Tram

Omdat het toekomstige hotel – nét – binnen de Ring ligt, mag het zich presenteren als centrumhotel, wat voor de werving van gasten belangrijk is. “De locatie is tegelijk uitstekend bereikbaar met zowel openbaar vervoer als auto en, door de nog altijd centrale ligging in de stad, ook goed met de fiets.” Onder het gebouw zit een grote parkeergarage, goed voor driehonderd auto’s. “Door de week verwachten we veel zakelijk publiek. In de weekeinden meer toeristen.

Daarnaast richten we ons op de vergadermarkt. “We krijgen bijvoorbeeld prachtige skylounges. Wie het over Amsterdam heeft, ziet gelijk de stad aan zijn voeten liggen.”

Bouwkundig zit het gebouw geweldig in elkaar, vindt hij. Het ontleent zijn stabiliteit aan een vaste kern met zes liften. Van daaruit lopen vloerbalken naar de kolommen aan de buitenzijde. Hierdoor is de ruimte rond de kern volledig vrij in te delen. Dat gebeurt nu met dubbele metalstud wanden. “De verdiepingen hebben precies de maten om rond de liftschacht een gang te maken met het soort kamers dat wij willen hebben.”

Standaard geldt: per twee ramen een kamer. De hoekkamers worden lichte suites met twee plus drie, oftewel vijf ramen in totaal. De enkele kamergrootte varieert van 24 tot 38 vierkante meter. Sommige kamers verbinden we via deuren aan elkaar tot dubbele kamers.”

De inrichting moet grotendeels nog vorm krijgen. Op de vijftiende verdieping is alvast een proefkamer volledig ingericht. “Dit is een prototype, dat we uittesten. Zo kunnen we zaken eventueel corrigeren of optimaliseren.” De badkamers worden prefab aangeleverd en kant-en-klaar geplaatst. “Heel belangrijk dat ook die in één keer goed zijn.”

Hotelschool

Het laagbouwgedeelte (met drie gebouwlagen) aan de voet van de toren krijgt met de school een hotelgerelateerde bestemming. “De Haagse Hotelschool is internationaal vermaard. Wij zijn zeer blij met deze buren en zij met ons. Een mooie win-winsituatie.”

De gevels blijven grotendeels in de oude stijl behouden. Het kale beton van de balkonnetjes krijgt een verfje en daarachter maakt de aannemer een volledig beglaasde schil. De karakteristieke grindsteen blijft opvallend aanwezig. “Die hoort bij de architectuur.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels