nieuws

Kansen voor Nederlandse bouw in Saoedi-Arabië

bouwbreed

Nederlandse bouw- en toeleveringsbedrijven doen er goed aan om hun blik op Saoedi-Arabië te richten. Het land steekt komende jaren miljarden in de ontwikkeling en uitbreiding van steden.

Datzegt Jochem Geheniau van de Holland Gulf Chamber of Commerce. Volgens hem moeten Nederlandse bedrijven bij uitstek in staat zijn om een graantje mee te pikken van de miljardeninvesteringen in het koninkrijk. ‘‘Met het complexer worden van de bouwprojecten, stijgt de vraag naar goede planning en slimme bouwmethodieken. Daar zijn wij in Nederland goed in’’, aldus Geheniau.

Saoedi-Arabië pompt komende jaren maar liefst 320 miljard euro in de bouw van nieuwe scholen, ziekenhuizen en woningen. Ook is 12 miljard gereserveerd voor het opwaarderen van drie internationale en veertien regionale vliegvelden. Nog eens 9 miljard is beschikbaar voor de bouw van het Financial District in hoofdstad Ryaad.

‘‘Al die plannen bieden unieke kansen aan Nederlandse toeleveranciers’’, meent Geheniau. ‘‘De Nederlandse bouwtraditie is immers al decennialang gericht op het toevoegen van waarde door middel van duurzaamheid, design en slimme bouwmethodieken. De potentie blijkt uit vorige successen in de regio: Nederlandse bedrijven mochten al leveren voor projecten als Princess Noura University, King Abdullah University for Science and Technology in Saoedi-Arabië en Doha Internationale Airport in Qatar.’’

Om Nederlandse bouwbedrijven en toeleveranciers te promoten zal de Holland Gulf Chamber of Commerce in maart van het volgende jaar aanwezig zijn op een van de grootste bouwbeurzen in Saoedi-Arabië. Geheniau: ‘‘Dit is een stap in een reeks vanactiviteiten die we ondernemen om de Saudische markt toegankelijk te ma ken voor Nederlandse bedrijven.’’

Reageer op dit artikel