nieuws

Kamer voor uitbreiding Schiphol naar Lelystad

bouwbreed

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Schiphol uitbreidt naar Lelystad. VVD, PvdA en CDA vinden dat het kabinet daar bij de luchthavenexploitant op moet aandringen.

Vliegveld Lelystad heeft nu alleen een korte startbaan en wordt vooral gebruikt door lesvliegtuigen en privévluchten. De partijen willen dat de startbaan wordt verlengd, zodat goedkopere vliegtuigmaatschappijen vanuit de polder naar bijvoorbeeld vakantiebestemmingen kunnen vliegen. Dat zou ook de overlast bij omwonenden van Schiphol moeten verminderen. De staat moet als grootaandeelhouder van de Schiphol Group de luchthaven proberen te bewegen de activiteiten in Flevoland uit te bouwen, vindt de kamermeerderheid. De baanverlening moet, als het aan de politici ligt, “uiterlijk per 1 januari 2015” klaar zijn. Of het kabinet hierin meegaat is nog niet duidelijk.

De gemeente Lelystad deed eerder een soortgelijke oproep. De gemeente wil dat Schiphol volgend jaar begint met het verlengen van de landingsbaan. Uiteindelijk moet de luchthaven volledig uitgebreid worden, zodat ook passagiersvluchten mogelijk worden.

Schiphol voelt weinig voor een uitbreiding naar Lelystad. Pas als groei op de huidige locatie niet meer mogelijk is, wil de luchthaven “eventueel” uitbreiden naar de polder. Dan moet in het luchtruim echter wel voldoende ruimte zijn voor vluchten van en naar Lelystad.

Reageer op dit artikel