nieuws

InterviewRisicospreiding het recept voor continuïteit

bouwbreed Premium

Risicospreiding door verschillende markten te bedienen is voor Van den Herik hét recept voor stabiliteit. De binnenlandse markt is goed voor ongeveer de helft van de omzet van de waterbouwdivisie.

< Vervolg van pagina 1

Binnen Nederland heeft de Van den Herik Groep naast de waterbouw nog divisies in de wegenbouw, civiele betonbouw, spoorinfra en explosievenbestrijding. In het buitenland, verklaart directeur Jan Huijbers, houdt Van den Herik het hoofdzakelijk bij zijn oude kernmarkt: “bagger-, kust- en oeverwerken. Ons werkgebied strekt zich uit van de Russische tot de Spaanse grens.” De armslag in het buitenland groeide door de opening van lokale vestigingen vanaf de jaren tachtig. De bedrijfskantoren in Polen, Frankrijk, België en Duitsland werken met lokaal personeel. “Een Belg doet nu eenmaal graag zaken met een Belg, een Fransman met een Fransman en een Pool met een Pool.” De kantoren staan op strategische locaties ten opzichte van werken. “Dat in het Duitse Kleef richt zich bijvoorbeeld vooral op het Rijn-werk.”

Een van de opdrachten waarmee Van den Herik momenteel druk is, is de uitbreiding van de jachthaven van La Rochelle, aan de Franse Atlantische kust. “Dat is het grootste jachthavenproject van Europa. We moeten in korte tijd 1 miljoen kubieke meter materiaal uitbaggeren. Een groot deel van onze zeegaande vloot is daar nu aanwezig.”

Een dergelijke opdracht heeft veel invloed op de Franse bijdrage aan de omzet. Een andere periode hebben we meer te doen in België of Duitsland. Gemiddeld is er zo een stabiele hoeveelheid werk. Dat 50 procent van de omzet uit het buitenland komt, is globaal. Het kan zelfs afhangen van het weer. Als dat goed is, kunnen we in La Rochelle snel klaar zijn. Dan wordt de omzet helemaal dit jaar bijgeschreven. Als we een deel volgend jaar doen, gaat de omzet ook deels naar het volgende boekjaar.”

In de periode 2005-2010 is de omzet van de groep bijna verdubbeld. Vorig jaar kwam hij uit op 96 miljoen euro.

Grote contracten

Dit jaar rekent hij dankzij een paar overnames (Van den Heuvel uit Werkendam, Van den Berg uit Nijmegen en Saricon uit Heerjansdam) op een bedrag boven de 100 miljoen. “We willen niet groeien om te groeien. Als we moeten groeien, dan vooral uit continuïteitsoverwegingen. We zien dat de Nederlandse overheid kiest voor grotere contracten en contracten voor de langere duur. Daarvoor willen we in aanmerking blijven komen.”

Continuïteit vindt hij belangrijk voor de resultaten maar vooral voor het personeel. “Als mensen vrezen dat ze er misschien volgend jaar uit moeten, heeft dat enorme gevolgen. Dan voelen ze zich niet prettig. Wij gaan er als familiebedrijf prat op dat we iedereen binnen proberen te houden. Ook tijdens de baggercrisis in 2003 hebben we niemand hoeven ontslaan.”

Met de internationalisering, trad bij Van den Herik ook de internationalisering van het personeel binnen. Op de buitenlandse kantoren zoals gezegd, maar ook op de schepen. “We werken ook, vanwege de reisafstanden, zoveel mogelijk met lokaal personeel. Nederlanders, Fransen, Belgen, Duitsers en soms ook Polen.”

Toen de binnenlandse markt in 2003 stagneerde, liep het bedrijf tegen een opdracht aan om in de hoofdstad van het West-Afrikaanse Mali riolering aan te leggen en een waterzuivering te bouwen. “Bedrijven loosden tot dan rechtstreeks in de Niger-rivier waardoor alle vissen dood gingen. We hebben een zuivering gebouwd met een eenvoudig systeem dat het daar zeker blijft doen. Sindsdien gaan de vissen niet meer dood.”

Betonfabriek

De contacten met dat land zijn gebleven. “Nu willen we daar een betonfabriek gaan bouwen, samen met onze lokale partner, Ibraco.” Het bedrijf is een bekende geworden in het land. “De president komt deze maand voor een staatsbezoek naar Nederland.” Dat wordt voor Huijbers samen eten, aan tafel bij het staatsdiner dat de koningin op 29 november geeft.

Het internationale werkgebied verder uitbreiden, vindt hij niet passen bij het huidige bedrijf. “We zijn weleens geconsulteerd voor opdrachten in bijvoorbeeld Suriname en India. Maar als je organisatie moet je daarop eerst helemaal zijn ingesteld. Ook heb je mensen nodig die daar naartoe willen. Van de huidige bezetting werken de meesten het liefst dichterbij huis.

Prins Aanneming Maatschappij

Van den Herik werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Jan-Hendrik van den Herik, als bedrijf in kust- en oeverwerken. Het richtte zich vooral op het herstel van oevers en kademuren in het verwoeste Rotterdam. Het huidige Van den Herik is sinds de overname van baggerbedrijf Prins in 1987 feitelijk veel ouder: bijna 400 jaar. Zo werd Van den Herik de oudste waterbouwer van Nederland. Sindsdien huist Van den Herik in de vestiging in Sliedrecht van het vroegere Prins, met zijn eigen haven aan de Merwede. Dankzij de overname begeeft de onderneming zich voortaan ook de oevers vandaan, als baggeraar. Prins was een familiebedrijf maar had geen nieuwe generatie meer die het wilde voortzetten. Van den Herik is eveneens een familiebedrijf. Mededirecteur van Jan Huijbers is Isolde Struijk, zij is een kleindochter van de oprichter en dochter van de huidige directeur-grootaandeelhouder van de groep, Arie Struijck. De verschillende bedrijven – waterbouwer Van den Herik, wegenbouwer Jaartsveld en civiele betonbouwer Schouls – vallen alle onder één moedermaatschappij: de Prins Aanneming Maatschappij. Hierin is de naam Prins behouden als verwijzing naar de geschiedenis van de onderneming.

Reageer op dit artikel