nieuws

Huiskamer van alle Friezen

bouwbreed

Een enorme glasgevel en reusachtige houten en stalen kolommen van twintig meter springen in het oog bij het museum dat in het hart van de historische binnenstad van Leeuwarden verrijst. Het nieuwe Fries Museum krijgt ruim 4.000 vierkante meter presentatieruimte en moet ‘van alle Friezen worden’.

De luifel en het dakvan het nieuwe Fries Museum bevatten 190 ton staal. Maar er is vooral veel met glas gewerkt. De gevels, de mezzanine en de derde verdieping zijn grotendeels van glas.In de zalen valt daklicht binnen. Oplevering is medio 2012.

Gekozen is voor een transparant ontwerp. De gebouwen moeten niet alleen functioneel zijn, ze moeten ook inspireren en stimuleren tot trots en gemeenschapszin. Dat was de boodschap van architect Hubert-Jan Henket die het ontwerp voor het nieuwe Fries Museum in samenwerking met Bonnema Architecten uit Hurdegarijp maakte. “Via de twee hoofdingangen moet de bezoeker vanaf het najaar van 2013 in de openbare ruimten komen. Deze ruimte biedt toegang tot de drie museale verdiepingen van het museum, het café, de winkel en de filmzalen”, legt projectmanager Remco Dijkmans van IPMMC Vastgoed uit Utrecht uit.

Het dak van de hoofdingang wordt gedragen door elf hoge kolommen van hout en staal. Acht luifelkolommen zijn ongeveer twintig meter lang. De dakrand van de luifel komt op ongeveer 21 meter hoogte. “In totaal is er 190.000 kg staal in enkel de luifel en het dak van het museum verwerkt.”

Stedelijke vitrine

Belangrijkste onderdeel in het ontwerp van Henket is de enorme glasgevel die in de natuurstenen ‘museumdoos’ is verwerkt. “De gevel wordt de stedelijke vitrine genoemd en zit aan de zuid- en westkant van het gebouw, gelegen aan het nieuwe plein. In totaal is er 440 vierkante meter glas in de stedelijke vitrine verwerkt. Ook de gevels van de begane grond, de mezzanine en de derde verdieping zijn grotendeels van glas. De lengte van de stedelijke vitrine is in totaal ongeveer 40 meter. De hoogte varieert, maar is maximaal 11,5 meter.”

De ‘museumdoos’ herbergt de grootste museale functies. Op de glazen vitrines na worden de gevels van dit gebouw met 1778 vierkante meter zwarte natuursteen beplaat. Het gebouw dat een totale vloeroppervlakte van 8800 vierkanten meter krijgt, heeft met onder meer een grote centrale hal, 35 museumzalen (in totaal ruim 4.000 vierkanten meter), twee filmzalen, een auditorium en een educatieve ruimte. “Op 2.895 vierkante meter komt een eiken parketvloer te liggen.” De aanwezigheid van grote daklichtkappen en een ruimtevakwerk is ook een belangrijkelement in het ontwerp. De kappen komen boven de museale ruimten van de derde verdieping en zorgen voor daglicht in de museumzalen.

In het ontwerp zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Een installatie voor warmte-koude-opslag is daarvan het meest belangrijk.

Filmhuis

De realisatie van een museum vergt niet alleen bouwkundig gezien maar ook qua installatie nauw overleg. “Afstemming tussen bouwkundig werk en installaties is natuurlijk niet altijd gemakkelijk. De installaties moeten als het ware onzichtbaar aanwezig zijn. Eisen aan klimaat en beveiliging zijn bijvoorbeeld zeer streng in een museum. Dat is niet altijd even gemakkelijk verenigbaar met de hoge eisen aan de architectuur. Daarnaast is nog tijdens de uitvoering voor gekozen om het filmhuis te introduceren binnen het Fries Museum. Dit heeft op diverse vlakken nog de nodige coördinatie gevraagd.”

De aanneemsom voor het bouwkundig casco is 15,5 miljoen. De uitvoering is in het aanbestedingstraject voor de Nieuw Zaailand Wilhelminaplein in Leeuwarden meegenomen. De drie opdrachtgevers – Stichting Het Fries Museum, Gemeente Leeuwarden en IPMMC Vastgoed – gunden het project aan de Bouwcombinatie Leeuwarden Centrum.

Zaailand

Het samenwerkingsverband tussen Friso Bouwgroep, BAM Utiliteitsbouw en Koopmans Bouwgroep realiseert ook de nieuwe ondergrondse parkeergarage, winkels en appartementen op het Zaailand in de Leeuwarder stadskern. De installaties voor het Fries Museum – aanneemsom 4,7 miljoen – zijn in een los aanbestedingstraject meegenomen en aan BAM Techniek gegund. Het installatietechnische ontwerp is door Huisman & Van Muijen uit Den Bosch gemaakt.

De uitvoering van de ondergrondse garage is in het eerste kwartaal van 2009 gestart. “De garage is de fundering van het museum. Dus eigenlijk is dat de start van de bouw geweest. Vlak voor de zomer van 2010 is het feitelijke startsein gegeven”, legt Dijkmans uit. De oplevering van het Fries Museum is medio 2012. In het najaar van 2013 moeten de eerste bezoekers worden ontvangen. n

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels