nieuws

Gww-bedrijven werken met oudere grondverzetmachines

bouwbreed Premium

De economische levensduur van grondverzetmachines wordt steeds langer. Door de crisis worden machines minder gebruikt en daardoor gaan ze langer mee.

De markt voor grote grondverzetmachines zit volgens ING Economisch Bureau voorlopig nog in een dip. De bank verwacht vanwege de minimale opleving van de bouwproductie in de infrasector (hooguit 3 procent in 2011 en 1 procent in 2012) een zeer gematigd herstel. Pas in 2015 is naar verwachting de jaarafzet weer terug op het normale niveau van 2.400 verkochte machines.

De afzet van grote grondverzetmachines daalt volgens de bankeconomen naar 950 (-20 procent) in 2012.

Het Nederlandse machinepark telt op dit moment ongeveer 20.000 grote grondverzetmachines. Het gaat vooral om graafmachines en wielladers. Topjaren voor producenten en handelaren van deze machines waren 2007 en 2008. De bouwcrisis gooit sindsdien echter roet in het eten. In 2009 kelderde de afzet met meer dan 50 procent.

Een gevolg van de aanhoudende malaise in de bouwsector is dat de economische levensduur van de machines langer wordt. Er worden minder draaiuren gemaakt, dus ze kunnen langer mee, vaak zeven in plaats van vijf jaar. Het machinepark is momenteel nog altijd relatief jong vanwege de grootscheepse vervanging in de vette jaren. Een groot deel van de toen aangeschafte machines zal echter toch vervangen moeten worden. Vooral deze factor draagt bij aan het geleidelijke herstel van de markt vanaf 2013.

Reageer op dit artikel