nieuws

Groei bouwactiviteiten nog slechts 3,5 procent

bouwbreed Premium

De groei van de bouwactiviteiten is in het derde kwartaal afgevlakt tot 3,5 procent. In de eerste drie maanden van het jaar sloegen de meters van het Centraal Bureau voor de Statistiek nog 10 procent uit.

“Onduidelijk of de bouw het keerpunt heeft bereikt”, zegt hoofdeconoom Symon Algera van het CBS. “De huidige groei volgt op twee jaren van scherpe daling. De toename is dan ook ten opzichte van een heel laag niveau. Bovendien zijn de cijfers sterk beïnvloed door incidentele factoren zoals het weer en verlaging van het btw-tarief. “

Hoewel de nationale economie op jaarbasis een groei van 1,1 procent laat zien, krompen de activiteiten van kwartaal op kwartaal met 0,3 procent. De daling wordt veroorzaakt door de lagere uitgaven van de overheid en het zuinige gedrag van de consumenten. De handel en de investeringen tonen stevige groeicijfers van tussen de 3,8 en 4,6 procent.

Algera wil niet horen dat de economie tot stilstand gekomen is. In tegendeel: het land draait op volle toeren. “We zitten niet ver onder het oude topniveau, 1 procent ongeveer. Wat we zien, is alleen dat de groei tot stilstand gekomen is.”

Dat de bestedingen van de consumenten in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 1,1 procent zijn afgenomen, mag volgens Algera geen verrassing zijn. De koopkracht daalt immers en ook aan de vermogenskant wordt verlies geleden. Nieuw zijn de 0,2 procent afnemende bestedingen van de overheid.

Gezondheidszorg

Het aantal banen steeg in het derde kwartaal met 33.000. Het leeuwendeel van de groei komt voor rekening van de sectoren handel, vervoer en horeca (31.000). Ook de gezondheidszorg zit stevig in de plus (20.000). Aan de negatieve kant van de medaille staan het openbaar bestuur (-15.000), de industrie (-7000) en de bouw (-6000). Algera stelt vast dat sinds juni de Nederlandse conjunctuur telkens verslechtert. De trend zette in oktober door met een afnemend vertrouwen bij zowel consumenten als producenten en een afnemende bezettingsgraad.

Reageer op dit artikel