nieuws

Goldewijk verwacht pas in 2013 weer winst

bouwbreed

Als de voorgenomen sanering doorgaat, verwacht Goldewijk in 2013 weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Dit jaar zit dat er nog niet in, denk financieel directeur Alfred Lijzenga. “En 2012 wordt een overgangsjaar.”

< vervolg van pagina 1

Lijzenga benadrukt dat het schrappen van 105 arbeidsplaatsen een voorgenomen besluit is en dat het gesprek met de OR en de vakbonden nog moet plaatsvinden. “Het gaat er om die proces zo waardig en zo snel mogelijk af te handelen.”

De 105 banen verdwijnen bij het hoofdkantoor in Doetinchem en bij de vestiging in Steenbergen. Bij 75 procent van de verloren banen gaat het om bouwplaatspersoneel, bij 25 procent om uta-medewerkers. Steenbergen werd bij de vorige ontslagronde vorig jaar ontzien. Toen verloren 35 mensen bij Goldewijk hun baan.

Goldewijk probeerde zijn gekwalificeerde vakkrachten zo lang mogelijk in dienst te houden. Het bouwbedrijf is naar eigen zeggen een “traditionele bouwer” en werkt op een “ambachtelijke manier, steen voor steen”, zonder prefabelementen.

Goldewijk heeft volgens Lijzenga niet te veel grondposities noch veel onverkochte woningen. Vooral de woningmarkt speelt de bouwer parten. Die markt is volgens Lijzenga ingezakt door het lage consumentenvertrouwen, dat weer samenhangt met de Europese schuldencrisis. Dat heeft weer gevolgen voor de banken. “We merken dat de hypotheekverstrekking aanmerkelijk moeizamer gaat. Zelfs mensen die een huis willen kopen en vertrouwen hebben, krijgen de financiering niet rond”, beschrijft Lijzenga de moeizame woningmarkt.

Afgeslankt hoopt Goldewijk dit jaar een omzet van 90 miljoen euro te behalen, 10 miljoen meer dan dit jaar. Of Goldewijk daarmee uit de problemen is? “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”, zegt Lijzenga. ”We zijn niet optimistisch over de markt, die trekt misschien pas weer aan in 2015 of 2016. Maar we zijn wel optimistisch over ons bedrijf. We zijn klaar voor de toekomst.”

Goldewijk denkt een deel van de markt te kunnen terugveroveren door zich meer te richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen en energieneutrale woningen.

Reageer op dit artikel