nieuws

Gedegen instituut Euroconstruct voelt gemis van solide secretariaat

bouwbreed Premium

Zelfverzekerd presenteert Euroconstruct halfjaarlijks prognoses over de stand van de bouw. Degenen die de pijn van de markt voelen, zoeken hopeloos herkenning. Analisten daarentegen zijn blij met het nieuwe houvast.

Amfitheater Sirius stroomt vol. Wat overheerst is het blauwgrijs van pakken. Vanuit heel Europa kwamen de bouwexperts naar Parijs. Dit keer organiseert het Franse instituut Bipe de bijeenkomst. Ongelukkig is gekozen voor een combinatie met de grote bouwbeurs Batimat. De deelnemers hadden meer verwacht voor de 2200 euro (exclusief btw) die ze neertelden, en mopperen.

Maanden geleden al zijn bouweconomen in negentien Europese landen begonnen met het verzamelen en analyseren van de cijfers. Hoe ontwikkelen zich de bruto nationale producten, welke plannen van de overheden zitten in de pijplijn? Via conjunctuurmetingen wordt de peilstok gestoken in het bouwbedrijf. Trekken de investeringen aan of lopen de orderportefeuilles leeg? En dat over een groot deel van Europa, doorgerekend tot op het niveau van woningen, kantoren en ziekenhuizen.

Wat Euroconstruct ontbeert, is een stevig secretariaat. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), één van de deelnemers aan het netwerk, pleitte er alweer jaren geleden voor de organisatie met een solide secretariaat meer stabiliteit te geven. Nog steeds echter is Euroconstruct een reizend circus waarbij telkens de gastheer – dit keer het Franse instituut Bipe – als een beginneling stuntelt bij de organisatie van het congres. Over een half jaar neemt het Britse Experian in Londen het stokje over.

De deelnemers aan de bijeenkomsten zijn vooral specialisten van bouwinstituten en analisten in dienst van banken en verzekeraars. Een andere belangrijke groep vormen de marktdeskundigen van grote toeleveranciers zoals staalbedrijven, chemieconcerns en technologiefirma’s.

De reikwijdte van de cijfers is veel groter dan verspreid via de enkele honderden bezoekers die de congressen van Euroconstruct halfjaarlijks trekken. Niemand dan Euroconstruct geeft zulke gefundeerde vooruitblikken over een periode van de naderende drie jaar.

Komende weken en maanden zullen over een breed front bedrijfsinterne en externe bureaus wijsgerig nieuwe bouwverwachtingen lanceren, gebaseerd op Euroconstruct. De grote bouwers laten het congres doorgaans schieten, maar zitten wel als een bok op de haverkist om snel de nieuwste getallen tot zich te kunnen nemen. Op basis van Euroconstruct worden bedrijfsdelen ingekrompen of opgetuigd. Los van de waan van de dag.

Reageer op dit artikel