nieuws

Fabrikant introduceert zeer zuinig woningconcept

bouwbreed

– CRH Structural Concrete introduceert vandaag het BlueCasco-concept voor grondgebonden woningen. Hiermee kunnen gewone woningen worden gebouwd met een energieprestatiecoëfficient van 0,4 tot 0,0 (energieneutraal).

Prefab betonnen elementen voor wanden en gevels vormen het uitgangspunt. Ze komen uit de fabriek van Heembeton in Lelystad. Naast de fabriek staan twee modelwoningen onder één kap. De ene woning is afgebouwd, van de andere is de constructie deels open, zodat alle details en componenten zijn te zien.

“Het concept begint vanaf de fundering”, aldus Bas Boom, business unit manager van BlueCasco. “De fundering moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar de aannemer is vrij in zijn keuze. Bij de modelwoningen hebben we gekozen voor de meest ideale oplossing: een geïsoleerde fundering op palen geleverd door IJsselmeer Beton met een strook Foamglass onder de gemetselde buitenschil.” De gevels van de modelwoningen zijn afgewerkt met Beeksteen, een product van CRH Clay Solutions.

“De aannemer levert zelf kozijnen aan, is vrij in de keuze van een leverancier”, vervolgt Boom. “Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De kozijnen (driedubbel glas) worden in de fabriek geplaatst, luchtdicht, met een band met gesloten celstructuur aan de binnenzijde en gebitumineerde tape aan de buitenzijde.”

De beganegrondvloer is een ribbenvloer met cassettes van geëxpandeerd polystyreen (eps) met grafiet. Op de vloer komt een gegoten of een zandcement dekvloer. De betonnen verdiepingsvloeren bieden ruimte aan leidingen en kunnen worden afgestort. De kap van het zadeldak komt van Kingspan Unidek, met isolatie van Kingspan Isolation: eps met grafiet en een kern van polyisocyanuraat (pir).

Opvallend zijn de dikke buitenwanden, terwijl de prefab betonnen elementen slechts 100 millimeter dik zijn voor de (dragende) kop- en woningscheidende muren en 90 millimeter voor de (niet dragende) voor- en achtergevels. Dat komt door de isolatie: twee lagen pir-hardschuimplaten met aan beide zijden enkele lagen aluminiumfolie. De woningen zijn zeer luchtdicht en het binnenklimaat wordt geregeld met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en een warmtepomp voor de koeling en verwarming. De leidingen daarvan bevinden zich niet in de vloeren of plafonds, maar in de wanden. Dat zou de meest aangename verwarming en koeling opleveren, in zomer en winter.

Gemonitord

De afgebouwde modelwoning wordt gemonitord met apparatuur van de TU Eindhoven. Volgens een rapport van adviseur Cor Pernot beweegt de comforttemperatuur in de modelwoning tussen de 22 en 24 graden. Gedurende deze maanden ligt 99 procent van de gemeten waardes tussen de 30 en 70 procent relatieve luchtvochtigheid met een ‘droge bol’-temperatuur tussen 20 en 25 graden. De waarden hebben betrekking op de afgelopen zomer en herfst; winter en lente zijn nog niet verdisconteerd.

Het zijn waarden die binnen het comfortgebied vallen. De BlueCasco woningen zijn luchtdicht, leveren geen koude voeten op, hebben wel een thermostaat, maar volgens Boom is hij eigenlijk overbodig. Als de woning is ingeregeld voor de gebruikers, blijft hij altijd aangenaam.

Reageer op dit artikel