nieuws

Enexis streeft naar energieneutrale kantoren

bouwbreed Premium

Het nieuwe regiokantoor van Enexis in Maastricht heeft het Breeam Excellent ontwerpcertificaat behaald. In het ontwerpconcept van Atelier PRO, Deerns en IMd, zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel.

De gevels (een composiet materiaal) zijn door hun vorm zonwerend en voorkomen dat directe zoninstraling het extreem goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt. Ze garanderen ook voldoende daglicht en uitzicht. Deze ontwerpstrategie wordt tevens toegepast bij twee andere nieuwe Enexis-regiokantoren in Zwolle en Venlo.

Het centrale atrium werkt als een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt aangezogen. Opwekking van de jaarlijks te verbruiken hoeveelheid energie gebeurt met fotovoltaïsche cellen (PV).

Enexis, voorheen onderdeel van Essent, ambieert een energieneutrale huisvesting. Al bij de eerste definitie van de gebouwvorm en -oriëntatie, lichttoetreding en warmteweerstanden is gestreefd naar maximale energiebesparing, wat heeft geleid tot een epc van 0. In combinatie met een wko-systeem met bodemlussen, klimaatplafond en andere besparende maatregelen ligt een energieneutraal gebouw binnen handbereik, aldus de ontwerpers. De oplevering staat eind 2012 gepland.

Reageer op dit artikel