nieuws

Eis werkstraf oud-topman van Ballast

bouwbreed Premium

Tegen Peter Franssen, voormalig topman van Ballast Nedam, is gisteren voor de Arnhemse rechtbank een werkstraf van 240 uur geëist. Justitie verdenkt hem van fraude met tientallen declaraties en facturen.

De officier van justitie noemde het gedrag van Franssen “schaamteloos” en had eigenlijk een celstraf willen eisen. Dat deed hij niet, omdat de vermeende fraude al ruim tien jaar oud is. Bovendien is de oud-directeur van Ballast Nedam Industrie en Toelevering door het bouwbedrijf inmiddels “maatschappelijk geruïneerd”, aldus de aanklager.

Daarmee doelde hij op de strijd die Ballast Nedam al jaren voert tegen Franssen. De bouwer verdenkt hem van grootschalige fraude bij de aan- en verkoop van betonbedrijven in de jaren negentig en wil 60 miljoen terugzien van zijn voormalig werknemer. Om de schade vergoed te krijgen, legde Ballast Nedam beslag op de bezittingen en tegoeden van Franssen. Dat leidde uiteindelijk tot het persoonlijke faillissement van de inmiddels 72-jarige inwoner van Heilig Landstichting.

Overigens sprak de Groningse rechtbank Franssen enkele jaren terug vrij in de zogenoemde betonzaak. Het hoger beroep zal niet eerder dan in 2013 plaatsvinden.

Corrupt

Ook al ging het gisteren bij de Arnhemse rechtbank om een veel kleinere fraudezaak, de officier van justitie kon geen enkel begrip opbrengen voor de handelwijze van Franssen. Die zou Ballast Nedam onder meer hebben laten betalen voor diverse privé uitgaven, zoals bezoekjes aan bordelen en golfreisjes naar het buitenland. Om dat mogelijk te maken, zou Franssen declaraties hebben vervalst.

“Zijn gedrag is corrupt te noemen en draagt bij aan het onderbuikgevoel dat topmanagers zakkenvullers zijn. Juist in de huidige tijd is herstel van vertrouwen in het zakelijke verkeer hard nodig.”

Franssen zelf ontkent dat hij zijn voormalig werkgever heeft benadeeld. De bezoekjes aan seksclubs vonden volgens hem plaats met medeweten van de raad van bestuur van Ballast Nedam. “In die tijd moest je klanten fêteren, anders kreeg je geen werk.” Uitspraak over twee weken.

Reageer op dit artikel