nieuws

Eigen Huis waarschuwt voor vroegtijdige ‘eindoplevering’

bouwbreed Premium

De Vereniging Eigen Huis (VEH) meldt klachten te krijgen van huizenkopers over ‘eindopleveringen’ voor woningen voor die af zijn.

Bouwers zouden de wettelijke en contractuele regels voor een behoorlijke oplevering overtreden. Een aantal vervangt, stelt Eigen Huis, de eindoplevering door een voorloplevering. Die vindt doorgaans anderhalve week eerder plaats, waarna normaal gesproken nog een eindoplevering volgt.

Niet dus bij bedrijven waarover de klachten binnen kwamen. Toen het huis gereed was en de bewoner de sleutel ontving, zou over de bijbehorende eindcontrole niet meer te praten zijn geweest.

VEH wijst erop dat juist de laatste week voor de oplevering vaak hectisch is. “In die week wordt door verschillende onderaannemers, en vaak onder hoge tijdsdruk, aan de woning gewerkt. De kans op fouten, beschadigingen en andere ongelukken is dan ook groot.”

Een “volwaardige, formele eindoplevering” is een recht, onderstreept de vereniging. Een vooroplevering dient slechts om de bouwer de ruimte te geven fouten tijdig te herstellen om het aantal opleverpunten zo laag mogelijk te krijgen.

Dat zou zijn geëist dat kopers bij de vooroplevering al tekenen of het gaat om de eindoplevering, vindt de belangenorganisatie van huiseigenaren een kwalijke zaak, een die onmiddellijk zou moeten stoppen. Om dit te bevorderen, is onder meer een digitaal meldpunt geopend voor klachten op dit gebied.

Van de bedrijven waarover VEH klachten kreeg, noemt ze Heijmans Vastgoed als voorbeeld. Een woordvoerster onderstreept namens Heijmans dat de gehekelde praktijk verboden is en dat het bedrijf deze afwijst. Eigen Huis zou zijn gevraagd aan te geven waarop de klachten betrekking hebben. “Wij willen dit oplossen.”

Reageer op dit artikel