nieuws

EIB financiert deel van grootste sluis ter wereld

bouwbreed Premium

De Europese investeringsbank financiert de helft van de benodigde 340 miljoen voor de grootste sluis in de wereld in Antwerpen. Dat werd bekend tijdens de start van dit bouwproject dat in 2016 klaar moet zijn.

Met eenlengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een drempel van 17,8 meter is de tweede sluis naar de dokken op de linkeroever van de Schelde de grootste sluis ter wereld. Behalve de EIB neemt KBC deel aan de financiering met een kredietlijn van 81 miljoen. De Antwerpse Haven en de Vlaamse regering zorgen voor de restfinanciering en de afbetaling.

“Zelfs in tijden van grote bezuinigingen is dit project cruciaal voor Vlaanderen. Deze investering levert meer maritieme, industriële en logistieke activiteiten op in de Waaslandhaven en vergroot lokaal de kansen op een baan”, aldus de Vlaamse minister voor mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits.

Het werk op zich dat wordt uitgevoerd door het consortium Jan de Nul, de BAM dochters CEI-De Meyer en Betonac, en de Eiffage-dochters Herbosch-Kiere en Antwerpse Bouwwerken ieder voor een derde, levert ook de nodige records op. Niet minder dan 9,1 miljoen kuub grond moet worden afgegraven waarvan 2,7 miljoen kuub weer gebruikt wordt in het werk en de rest om het Doeldok op te vullen. Bijna 800.000 kuub beton wordt gebruikt, genoeg om een voetbalveld te voorzien van een toren van 106 meter.

Voor de bouw hebben de Antwerpse Haven Autoriteit en Vlaamse Havens een speciaal vehikel opgetuigd, Deurganckdoksluis dat is opgetreden als aanbestedende dienst en eigenaar van de sluis. Na oplevering krijgt de Antwerpse Haven Autoriteit een concessie voor 20 jaar.

Reageer op dit artikel