nieuws

Eerste zelfherstellend beton toegepast

bouwbreed

Eerste zelfherstellend beton toegepast

Voor het eerst ter wereld is zelfherstellend beton met bacteriën toegepast, op de dak- en gevelschil van een paviljoen bij Breda.

Architect Frank Marcus uit Leeuwen stelde voor om het spuitbeton met bacteriën toe te passen. De opdrachtgever (de gemeente Breda) wilde dat aanvankelijk niet, maar tijdens de uitvoering vertoonde het spuitbeton al scheuren, waarna alsnog bacteriën aan de mortel werden toegevoegd. “Je zag het beton zich dichten”, aldus Marcus. “De bacteriën komen tot leven in aanraking met water. Hun ontlasting bestaat uit kalk die de scheuren dicht. Het blijkt te werken.” De gemeente Breda heeft met de TU Delft, waar het zelfherstellende beton is ontwikkeld, een overeenkomst gesloten om de toepassing voor een periode van twee jaar te monitoren.

Volgende opdracht

“Ik heb er veel tijd en energie ingestopt”, aldus de architect. “Bij een volgende opdracht in het Land van Maas en Waal heb ik het materiaal ook voorgesteld en de opdrachtgever heeft geen bezwaar.”

De bacteriën bevinden zich in een kleurloos mengsel, dat tijdens het spuiten bij de nozzle aan de mortel wordt toegevoegd. Aan het spuitbeton zijn geen vezels toegevoegd. De hoofdaannemer van het paviljoen is bouwbedrijf Balemans uit Breda. Het spuitbeton is aangebracht door onderaannemer BAM, geadviseerd door Henk Jonkers van de TU Delft.

Reageer op dit artikel