nieuws

Doorstart Croonen als onderdeel Oranjewoud

bouwbreed Premium

Ingenieursbureau Croonen maakt onder de vleugels van Oranjewoud een doorstart. Het bedrijf dat begin 2010 nog 160 medewerkers telde, gaat verder met een ploeg van veertig.

“Croonen groeide voor de crisis als kool. Vanaf begin vorig jaar nam de druk echter snel toe”, zegt directeur Jean Stevens. “We zagen ons gedwongen ict-bedrijf Crotec af te stoten en voerden reorganisatie op reorganisatie door. De lengte van de procedures heeft de druk verder verhoogd. Of zonder de lange procedures het bedrijf nog zelfstandig zou zijn? Dat is een boude uitspraak. Wel hebben de procedures ons enorm gehinderd.”

Na twee reorganisaties was Croonen dit najaar al begonnen aan de derde saneringsronde. Ontslagen waren aangezegd. Op 18 oktober werd op initiatief van de onderneming zelf het faillissement aangevraagd. Stevens: “Oranjewoud meldde zich daarop en daar zijn we blij mee. Bij de doorstart ligt het accent op de procedures en het ontwerp. Open blijven Croonen in Rosmalen en Buro5 in Maastricht.”

Croonen is als specialist op het vlak van de ruimtelijke ordening zwaar getroffen door het inzakken van de markt voor gemeentelijke projecten. Zo’n 60 tot 70 procent van het werk komt uit dat segment. De overige projecten komen van ontwikkelende partijen, ook al geen groep waar de bomen tot in de hemel groeien.

“Sinds de crisis bestaat een vechtmarkt. Gemeten aan onze nieuwe omvang hebben we een goede orderportefeuille, zowel wat betreft ruimtelijke ordening als architectuur. En we hebben een goede club mensen bij elkaar”, schetst Stevens de situatie aan het nieuwe vertrekpunt. “We verwachten voordeel te kunnen halen uit de synergie met Oranjewoud. Waar precies? Dat wordt nog een hele ontdekkingstocht. Je kunt denken aan mogelijkheden bij Strukton en wellicht ook in landen als Duitsland en België.”

Jean Stevens blijft bij Croonen algemeen directeur. De vestiging in Maastricht wordt geleid door Alexander Smeets. Oud-directeur Frank van Putten pakt een interne rol op en keert bij Croonen terug naar de inhoud van zijn vak.

Reageer op dit artikel