nieuws

Donner predikt rust op woningmarkt

bouwbreed Premium

De woningmarkt is gebaat bij stilte rond de hypotheekrenteaftrek, een verlaging van de overdrachtsbelasting die tijdelijk blijft en niet tornen aan de sociale huurgrens. Althans, dat vindt minister Donner.

De woningmarkt gaat er, “zeker gezien de ontwikkelingen op Europees niveau, niet op vooruit”, zei minister Donner (wonen) tijdens een debat over zijn Woonvisie. De bewindsman predikt rust. “Het belangrijkste wat wij nu kunnen doen is niet discussiëren over het wijzigen van de hypotheekrenteaftrek of de overdrachtsbelasting.” PvdA’er Monasch is het daar niet mee eens. “Het gaat helemaal verkeerd met de Nederlandse bouw- en woningmarkt. De hele sector stort in, omdat we maar niet willen ingrijpen.” De PvdA vindt dat vooral de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent niet het gewenste effect heeft en te veel kost. D66-kamerlid Verhoeven ziet het nut van de verlaging wel. Hij wil echter wel duidelijkheid de maatregel, die juli volgend jaar afloopt.

Duidelijkheid

Volgens Donner is er al duidelijkheid. “De maatregel loopt tot de datum waarvoor deze nu staat. Dat is de duidelijkheid die het kabinet nu geeft. Dat is ook de kracht van de regeling.” Voor een verlenging heeft de regering geen geld opzij gezet, waarschuwt hij. “Als de Tweede Kamer de verlaging na 4 juli wil voortzetten, moet hier ruimte voor gezocht worden in het belastingplan.”

De Tweede Kamer eist ook dat Donner naar Brussel gaat om voor elkaar te boksen dat de inkomensgrens voor sociale huurwoningen stijgt van 33.600 naar 43.000 euro per jaar. Donner vreest dat dit niet zal gaan. Uit gesprekken met Joaquín Almunia, de Eurocommissaris voor Mededinging, maakt de bewindsman op dat het “onwaarschijnlijk is dat de Europese Commissie daarmee zal instemmen”.

Tot nu toe valt zo’n veertig procent van de Nederlanders onder de inkomensgrens. Dat is het maximum, stelt Donner. Kamerlid Sadet Karabulut (SP) betwijfelt dat. “Ik heb ook met de heer Almunia gesproken. Ik begreep juist dat die grens best naar 47 procent opgetrokken kan worden.” Volgens de SP en de PvdA ontbreekt het Donner echter aan “politieke wil” om dit te doen.

Volgens Donner is nog lang niet duidelijk wat een verruiming van de inkomensgrens voor de Nederlandse woningmarkt zou betekenen. Er kunnen ook lelijke nadelen aan verbonden zijn, waarschuwt hij.

Reageer op dit artikel