nieuws

Donner heeft geen geld voor prijs energiehuis

bouwbreed

Minister Donner (wonen) trekt geen geld uit voor een prijs voor de beste energiezuinige woning. De bewindsman vindt het voorstel van PvdA en D66 op zich een goed idee, maar niet iets waar zijn ministerie zich mee moet bemoeien.

D66 en PvdA pleitten eerder deze week voor een prijs voor het meest energiezuinige huis dat tegen lage bouwkosten gebouwd kan worden. Dit zal innovaties stimuleren, verwachten de partijen. Zij stellen voor om hier 100.000 euro aan prijzengeld voor uit te trekken.

In zijn antwoord reageert Donner niet afwijzend op het plan. “Indien partijen in het veld hier animo voor hebben zal ik dit met belangstelling volgen”, belooft hij. “Ik geloof echter dat de minister in deze geen rol moet hebben.”

Ook het voorstel van de ChristenUnie en de VVD om de tijdelijke verhuur van koophuizen makkelijker te maken kan op weinig bijval van de minister rekenen. Kamerleden Ortega-Martijn (CU) en De Boer (VVD) willen dat het aanvragen van een vergunning voor wie zijn huis wil verhuren, straks niet meer nodig is.

Daarnaast vinden zij dat alle banken dezelfde regels moeten hanteren voor tijdelijke verhuur en dat hypotheekverstrekkers onder voorwaarden verplicht worden hieraan mee te werken. Hiermee kan de woningmarkt een duwtje in de rug krijgen, omdat de risico’s voor het kopen van een nieuwe woning terwijl de oude nog niet verkocht kleiner wordt, is het idee.

Volgens Donner is tijdelijke verhuur nu al “uitstekend” geregeld binnen de Leegstandwet. “Ook is het met de Crisis- en herstelwet mogelijk gemaakt te koop staande koopwoningen bij voldoende punten geliberaliseerd te verhuren, zoals ook op grond van het normale huurprijzenrecht mogelijk is.”

De minister stelt dat banken naar zijn mening “inmiddels over het algemeen” goed meewerken aan tijdelijke huur. Hij is wel bereid om te kijken waar dit nog problemen geeft en hoe die eventueel aangepakt zouden kunnen worden.

De bewindsman benadrukt opnieuw dat aan de hypotheekrente niet getornd wordt. “Maar het denken staat uiteraard niet stil. Ik sta steeds open voor nieuwe gedachten, maar zal er op letten of die een meerderheid kunnen krijgen.”

Reageer op dit artikel